Ek Sur, Songs of India

Rijk programma met zang, muziek en dans

Dans, Muziek

Centrum

‘Ek sur’ betekent ‘één stem’. In Ek Sur - Songs of India brengt Indiaas koor Zangam de gevarieerde muzikale traditie uit India samen onder één noemer.

India is een groot land met een uitgebreide en gevarieerde muzikale traditie en even zovele talen, die al eeuwen oud zijn maar nog steeds heel levend. In Ek Sur - Songs of India brengt Zangam alle variaties onder één noemer, als koor en samen met de gasten in één stem.

Het programma bevat liederen uit verschillende delen van het land, in diverse talen en stijlen. De muziek en de poëzie zijn deels traditioneel, deels klassiek en soms speciaal gecomponeerd. Zangam brengt deze liederen in haar eigen stijl en in eigen muzikale arrangementen. De dirigente van Zangam, Samhita Mundkur, maakt met respect voor de traditionele muzikale concepten de liederen geschikt en bijzonder om als koor te zingen. Ook zorgt zij voor de afstemming met de muziek. De arrangementen gaan uit van bepaalde harmonieën en elementen uit polyfonie. Afhankelijk van het lied zijn er korte solo’s of zingt het koor dezelfde partijen in kleine groepen op verschillende manieren. Samhita Mundkur maakt ook enkele nieuwe composities voor het koor, met steeds een bepaalde raga als basis.

Zangam houdt het prachtige Indiaas erfgoed levend en brengt oud en nieuw repertoire in een eigentijdse setting. Het koor selecteert liederen uit haar eigen repertoire met gevarieerde thema’s, die verspreid zijn over verschillende streken in India. Een deel bestaat uit liederen met spirituele, devotionele en soefi inhoud in Hindi, Sindhi, Telugu, Gujarati en Bengali. Daaronder is poëzie van bekende dichters als Kabir, Meerabai, Bhadrachala Ramdas en Lalan Fakir. Een tweede deel bestaat uit regionale folklore uit Rajasthan, Uttar Pradesh, Bengalen en de Punjab.

Daarnaast zijn er liederen en melodieën die gebaseerd zijn op Indiase klassieke muziek. Deze muziek is gebaseerd op het concept van de ‘raga’, een melodische structuur voor compositie en improvisatie met minimaal vijf tonen. Er bestaan meer dan honderd ragas, die hun eigen muzikale kenmerken en gemoedstoestand hebben en verbonden zijn met een bepaald tijdstip van de dag.

Een aantal ragas vormen de basis van de ‘sargam’-composities en de ‘tarana’s’ van het koor. Sargam is een aaneenschakeling van gezongen noten en tarana’s zijn ritmische composities waarin de muziek wordt verklankt. Het lied Ye tiruga nanu, gezongen in de Zuid-Indiase taal Telugu, heeft raga bhairav als basis; dit is een kalmerende, verzachtende ochtendraga met een devotionele ondertoon. Samhita Mundkur componeerde Prem sudha op raga malkauns, een populaire raga die een romantisch gevoel uitdrukt. Zij schreef het nummer speciaal voor het Valentijnsconcert; de tekst gaat over liefde.

Zangam kruidt het programma met een snufje Bollywood. De liederen uit deze mega Hindi filmindustrie zijn populair over de hele wereld en hebben een enorme aantrekkingskracht. Zangam brengt haar eigen bewerking van enkele van deze liederen, waarbij gekozen is voor delen uit westerse liederen die een Bollywood-bewerking hebben gekregen zoals A kiss to build a dream on van Louis Armstrong en Perhaps van Doris Day. Zo laat het koor zien hoe muziek over de hele wereld met elkaar verbonden is.

Om nieuwe samenwerkingen tot stand te brengen en het publiek een totaalervaring te laten beleven werkt Zangam voor dit programma samen met musici op tabla, bansuri en sitar, met zangers Shashwathi Jagadish en Deepak Doddera, en met de dansers van Natraj Dansacademie onder leiding van Rajni Ghiraw.

Houd Facebook in de gaten voor meer info: www.facebook.com/zangamkoor

Locatie
Amare Studio

Aanbieder

Zangam, Indiaas koor
Prinsestraat 42
2513CE

Neem contact op met
Sita Bhagwandin
0645067009
zangamkoor@gmail.com
www.facebook.com/zangamkoor

18 november 2023
20.00 - 22.00