15 november 2019

“Doe er iets kunstzinnigs mee”

Slopen, creëren, tekenen, breien, panty’s in de fik steken (daarover later meer): dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat je bij atelier Make It Art Worthy (MIAW) kan verwachten. Maak kennis met Cis Deyl, de vrouw achter MIAW die het creatieve niet van een vreemde heeft. “Mijn moeder gaf kralencursussen aan de keukentafel aan buurvrouwen.” Overal waar je in het atelier kijkt zie je kleur en onderdelen die wachten op creatieve handen. Wil jij je kunstzinnige hart laten spreken? In het atelier van MIAW staat de deur altijd voor je open.

Van Repair Café naar Repair Kid

Jarenlang had Cis Deyl als grafisch vormgever gewerkt, maar door ontslag kwam ze uiteindelijk terecht bij een nieuwe uitdaging die leidde tot een reeks van workshops. Cis: “Ik ben bij het Repair Café terechtgekomen, want ik had geen werk.” Een derde van de apparaten die daar niet gerepareerd konden worden, gooiden ze weg en dat vond Cis zonde. “In mijn belevenis, als je iets wil doen voor duurzaamheid, dan horen daar toch minstens de kinderen bij. In het format van Repair Café is daar geen ruimte voor.” Ze was toen gaan denken hoe dat wel kan en zo kwam ze op Repair Kid. Een concept waarbij kinderen apparaten uit elkaar mogen halen om te ontdekken en vervolgens iets nieuws te maken. “Ik ben in mijn eentje begonnen, met een stuk gordijnstof en een tafel, op de stoep met een camper erbij. De reacties van de kinderen waren geweldig.” Niet zo gek dan ook dat Repair Kid de Runner up prijs won van de Haagse C: dé prijs voor Cultuurparticipatie in Den Haag. Daarmee won ze 500 euro. Cis over het winnen van die prijs: “We hebben ijsjes gehaald met de kinderen en het geld heb ik hartstikke goed kunnen gebruiken voor de APK keuring.” De kleurige caravan ‘Tante II” die meereist met Repair Kid heeft namelijk een net zo kunstzinnige auto die haar voorttrekt.

Iedere woensdag zijn kinderen (en ouders) van harte welkom om te slopen naar hartenlust onder het genot van een koekje en drankje voor slechts € 3,50 per kind (voor Ooievaarspashouders €1,75). Je kan er ook je verjaardagsfeestje vieren.

Cis Deyl voor haar caravan
Cis Deyl, eigenaar MIAW, voor haar caravan 'Tante II'

Doe eens wat geks – voor volwassenen

Tijdens de workshop Mens jij ook? mag je ook best apparaten uit elkaar halen, net zoals bij Repair Kid, maar dat is lang niet alles! Cis: “Ik kan ook tegen je zeggen: probeer eens een leuke houtskooltekening te maken met een blinddoek om. Kijk dan even waar het heen gaat en dat je er daarna met inkt lekker overheen gaat knoeien en er iets van probeert te maken. Verras jezelf!”

“Misschien moet je vandaag iets geks doen met ecoline of een paar panty’s in de fik steken of een knuffel binnenstebuiten keren.”


Als je bij Cis komt, dan vraagt zij zich af: “Wat denk je hier te kunnen vinden? Waarom zoek je een manier om uit jouw gareel te komen? Wat is jouw gareel? Van daaruit ga ik denken, leuk als je zus en zo gaat doen. Volgens mij moet je hier iets mee proberen. Dat ik je dan een uitdaging geef van: doe een wat geks. Misschien moet je vandaag iets geks doen met ecoline of een paar panty’s in de fik steken of een knuffel binnenstebuiten keren. De mogelijkheden zijn zó legio. Ik vind het leuk om bij een ander te proeven waar de behoefte ligt. Als mij het dan lukt om je iets te laten uitproberen dat je nog niet eerder hebt gedaan en dat daar iets mee loskomt, dan word ik daar volmaakt gelukkig van. Daarom doe ik het ook. Er gaan dan deuren voor mensen open die eerst dicht waren.”

Make It Art Worthy (MIAW)

MIAW ontstond met het weggeven van bureaustoelen die over waren uit het anti-kraakpand waar Cis destijds woonde. Ze opende de Facebookpagina Make It Art Worthy, oftewel ‘doe er iets kunstzinnigs mee’, waarop ze de bureaustoelen wilde weggeven. Het groeide uit tot een stichting die verschillende creatieve workshops en cursussen aanbiedt. MIAW is behalve atelier (ze verhuren werkplekken aan kunstenaars) ook een ontmoetingscentrum. In het atelier in het hartje Den Haag is het vaak een zoete inval. Cis: “Mensen komen hier ook binnen voor alleen een praatje. Of even lekker zitten en een tekening maken.”

Stitch & bitch, tekenles en sieraden maken

Op iedere tweede en vierde zondag van de maand kun je binnenlopen voor Stitch & Bitch. Cis: “Je kan dan van alles doen wat met handwerken te maken heeft. Breien, haken, een naaimachine gebruiken, dingen met stofjes. We hebben heel veel stof en wol in huis. Het is ook een beetje een bep-ochtendje. Het is wel een echt damesding, maar heren mogen natuurlijk ook meedoen.” Voor tekenles kun je ook bij haar terecht en wel op de dinsdag van 15.30-17.30 uur. Dat is zowel voor kinderen als volwassenen. “Je mag dan van alles uitproberen op tekengebied” en Cis begeleidt je hierin. In het atelier worden ook cursussen gegeven van zelfstandige kunstenaars. Een daarvan is het maken van sieraden. En dan niet een paar kraaltjes aan elkaar rijgen. Nee, je leert daar technieken van een echte specialist.”

Cis Deyl met caravan en auto
Cis Deyl met haar caravan en auto waarmee ze rondreist voor Repair Kid

Een creatief cadeau

Bij binnenkomst in het atelier loop je langs een oude sigarettenautomaat die is omgebouwd tot kunstproject: een Pakje Kunst. Door twee keer twee euro in te werpen, ontvang je een pakje met daarin een verrassing van een kunstenaar. Het Pakje Kunst is wel zonder Ooievaarspaskorting. Cis: “Voor iedere kunstuiting is er ergens een paar ogen dat het mooi vindt. Dat weet ik zeker. Ieder pakje moet een uniek kunstwerk bevatten en er moet iets gebeuren. Het moet iets in beweging brengen bij de ontvanger. Een ‘wauw’, ‘huh’ of ‘jakkes’.” Dus ben je op zoek naar een creatief cadeau? Of wil je jezelf verrassen? Kom langs in het atelier.

Meer informatie

Ben je enthousiast geworden over de workshops, cursussen of over de sfeer in het atelier? Kom een keer binnenlopen bij Noordwal 18 en schuif gezellig aan. Op alle workshops en cursussen van MIAW krijg je korting met je Ooievaarspas. Wil je meehelpen in het atelier? Ze zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Open 7 dagen in de week van 10 tot 18 uur.