Theatersport in Den Haag

Ben jij dol op theaterspelen en improviseren? Dan vind jij theatersport waarschijnlijk heel leuk om te doen! In Den Haag vind je meerdere toneelgroepen en cursussen waar je je hart kunt ophalen.

Op onze website vind je een overzicht van theatersport-aanbieders in Den Haag. Bekijk hun aanbod hier.

Wat is theatersport precies?

Bij theatersport kun je een combinatie van theater en improvisatie verwachten. In de vorm van improvisatiewedstrijden laten acteurs korte voorstellingen zien. Een goed voorbeeld hiervan is het televisieprogramma ‘De Lama’s’. Verschillende acteurs en cabaretiers krijgen opdrachten vanuit het publiek en moeten improviseren om het publiek te vermaken. Alles wat je ziet is ter plekke verzonnen en geïmproviseerd. Toch zijn er wel bepaalde oefeningen en technieken die je nodig hebt om dit goed neer te kunnen zetten.

Er zijn verschillende vormen van theatersport, maar meestal nemen meerdere spelers het tegen elkaar op, in de vorm van een wedstrijd. Bij sommige theaters mag het publiek meebeslissen. Soms is er een zogenaamde ‘rechter’ of ‘jury’ die bepaalt welk team het leukste, grappigste en beste optreden heeft verzorgd.

Theatersportoefeningen leren

Meestal begin je een voorstelling met één aangereikt onderwerp. Dat kan van alles zijn:

  • Een land
  • Een hobby
  • Welke zin je vandaag gezegd hebt
  • Een acteur
  • Een voorwerp
  • Een plaatsnaam

Bij improviseren is het belangrijk om zo goed mogelijk in te spelen op de reactie van je tegenspeler. Hierbij kun je gebruikmaken van je eigen fantasie of door een bepaald type neer te zetten. Veel mensen vinden theatersport leuk omdat er alle ruimte is voor eigen inbreng en creativiteit.

Acteerervaring is niet nodig als je een cursus theatersport wil volgen. De meeste theatersportverenigingen vinden een combinatie van ervaren en beginnende spelers juist leuk.

Vind theatersport in Den Haag

Op de website van CultuurSchakel vind je verschillende theatersportgroepen in Den Haag, maar ook cursussen waar je beter kan leren improviseren. Bekijk het overzicht van aanbieders hier.

CultuurSchakel heeft zelf geen cultureel aanbod, maar biedt een overzicht van Haagse aanbieders op haar website.