Kinderboekenmuseum

Kinderboekenmuseum

Voorschoolse Educatie

Het Kinderboekenmuseum wil kinderen verhalen laten ontdekken, beleven en maken. Zo ervaren ze hoe verrijkend en inspirerend verhalen zijn en maken ze spelenderwijs kennis met kinderboeken. Speciaal voor peuters zijn er 3 tentoonstellingen, die de fantasie prikkelen en het plezier in lezen aanwakkeren.

Kijk op kunst

Leren, beleven en doen staan bij ieder museumbezoek centraal. Bij ons stappen peuters letterlijk een tentoonstelling in. Vanuit spel en beweging maken ze kennis met de verhaalfiguren en worden ze zelf onderdeel van het verhaal. Zo komen ze in ‘Ik ben Kikker’ bijvoorbeeld het varkentje tegen dat een taart staat te bakken en ontdekken ze stap voor stap de wereld van Kikker. Van tevoren wordt een kikkermuts geknutseld en voor de herkenning is het natuurlijk fijn als het boekje al is voorgelezen.

Werkwijze

Ons peuterprogramma is gekoppeld aan 3 verschillende tentoonstellingen, waarin een bekend kinderboek tot leven wordt gewekt. Een groepje peuters is welkom met de pedagogisch medewerkers en/of samen met de ouders, waarbij we ook laten zien hoe je voorlezen nog leuker kunt maken.

Activiteiten

  • Tentoonstelling ‘Ik ben Kikker’ (met knutselactiviteit en spelbegeleiding)
  • Tentoonstelling ‘ABC met de dieren mee’ (op basis van Rupsje Nooitgenoeg)
  • Tentoonstelling ‘De Voorleestent’ (met tips hoe je voorlezen interactief kunt maken)

Meerwaarde voor peuters, pedagogisch medewerkers en ouders

We wekken verhalen tot leven en bezorgen peuters een onvergetelijke ervaring. Op die manier laten we zien hoe magisch verhalen zijn en dat het leuk is om met elkaar boekjes te lezen. Bij peuters staat de fantasie nog dag en nacht aan en daar haken we met taal, spel, beweging en creativiteit op in. Door tevens de pedagogisch medewerkers en de ouders erbij te betrekken, krijgen ook zij (nieuwe) ideeën over hoe je levendig en interactief kunt voorlezen. Dat is waardevol voor op de groep en voor thuis. Tegelijk wordt daarmee de basis gelegd voor verdere taalontwikkeling en leesplezier op de basisschool.

Contactpersoon

Anouk van Dijk
anouk.vandijk@stichtingnll.nl 
070 333 96 06

Aanbieder

Kinderboekenmuseum
Prins Willem-Alexanderhof 5
2595BE Den Haag

Onderwijs:
Speciaal