Beeld & Geluid
MBO
Wat is het verschil tussen nepnieuws en desinformatie? Hoe verdienen influencers geld? Hoe hebben media invloed op ons idee van de waarheid? Beeld & Geluid beheert een van de grootste (digitale) archieven ter wereld en heeft twee mediamusea, in Hilversum en Den Haag. Met interactieve workshops helpt Beeld & Geluid jongeren mediawijzer te maken.
Kijk op kunst
Beeld & Geluid zet zich in om jongeren mediawijs te maken. Iedereen is de hele dag door consument, gebruiker, deelnemer, onderwerp of maker van media. Mediawijs ben je als je een kritische mediamaker en -gebruiker bent. Nieuwswijs ben je als je journalistieke, betrouwbare verhalen herkent en het verschil ziet met misinformatie en desinformatie. Wij willen jongeren bewust(er) maken van wat zij kijken, maken en delen en welke invloed die media hebben op henzelf, anderen en de samenleving.
Werkwijze
In onze workshops maken we jongeren media- en nieuwswijs. Via doe-opdrachten en games dagen we studenten uit om met het thema aan de slag te gaan. In de workshop ‘Fake News’ stappen ze bijvoorbeeld in de schoenen van een nepnieuws-maker, waarbij ze zelf fake nieuws maken en verspreiden. En in de workshop ‘Newsroom’ vormt een groep de redactie van een nieuwswebsite, waarbij studenten tijdens het maken van video-items te maken krijgen met lastige dilemma’s.
Aanbod en activiteiten
- Educatieve workshops bij Beeld & Geluid in Den Haag, i.c.m. museumbezoek
- Workshops als Fake News, Newsroom, De grens van de grap, Medialogica en meer
- Workshops Mediawijsheid op locatie bij het ROC
Meerwaarde voor studenten en docenten
Jongeren zijn veelvraten als het om mediaconsumptie gaat. Maar zijn ze ook kritisch? Weten ze hoe media worden gemaakt? Herkennen ze fake nieuws? Onze workshops maken studenten mediawijs en sluiten aan bij nieuwstrends, sociale omgangsvormen en persoonlijke ontwikkeling. We willen jongeren wakker schudden en hun een ervaring geven die zij niet snel zullen vergeten. Onze workshops zijn daarbij het startpunt, met aanknopingspunten om mediawijsheid en digitale geletterdheid een vaste plek te geven in het curriculum van de verschillende studierichtingen.
Contactpersoon
Patricia van Rijswijk
groepsbezoek@beeldengeluid.nl
06 246 332 53
Aanbieder
Beeld & Geluid Den Haag
Centrale Bibliotheek, Spui 68
2511 BT Den Haag