Handel en Slavernij - Wie ben ik, Wie was jij?

Cultureel erfgoed

In het onderwijsprogramma Handel en Slavernij volgen leerlingen vijf personen die leefden in de 17e en 18e eeuw. Wie kon keuzes maken en wie niet?

Handel en Slavernij is één van de thema's uit de interactieve tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? In de tentoonstelling ervaar je hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je (niet) hebt. De leerlingen chatten met een historisch persoon en ontdekken dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren? In het onderwijsprogramma Handel en Slavernij ervaren leerlingen dat de Nederlandse handel veel welvaart heeft opgeleverd, maar ook dat grote groepen mensen hieronder geleden hebben. Handel en slavernij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Tijdens de les kruipen de leerlingen bijvoorbeeld in de huid van het ontvoerde Afrikaanse kind Quaco of Roelof Blok, directeur bij de VOC. De leerlingen bezoeken naast de tentoonstelling ook een depot. Er is daarbij veel aandacht voor de relatie met het heden.

Aanbieder
Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

Neem contact op met
Monique Plaisier
0655267948
educatie@nationaalarchief.nl
www.nationaalarchief.nl/beleven/onderwijs

Informatie
Locatie:
op school
Prijs:
€3 p/lln
Capaciteit:
30 lln
Duur:
105c minuten
Onderwijs:
Voortgezet
Toon groepen
Praktijkonderwijs PrO 1 PrO 2 PrO 3 PrO 4 Vmbo VMBO 1 VMBO 2 VMBO 3 VMBO 4 Havo HAVO 1 HAVO 2 HAVO 3 HAVO 4 HAVO 5 Vwo VWO 1 VWO 2 VWO 3 VWO 4 VWO 5 VWO 6
Speciaal
Schooltijdaanbod van Nationaal Archief