Van huis en haard - Wie ben ik, wie was jij?

Cultureel erfgoed

In het onderwijsprogramma Van huis en haard volgen leerlingen de reis van personen die hun land om verschillende redenen verlaten.

In het programma Van huis en haard volgen leerlingen de reis van personen die hun land om verschillende redenen verlaten. Waarom vertrekken mensen uit hun land om ver van hun geboortegrond een nieuw leven te beginnen? En wat betekent het om in een andere cultuur terecht te komen? Voor welke keuzes staan een Ghanese prins, Surinaamse migrant en een Indische repatriant? Van huis en haard is één van de thema's uit de interactieve tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? In de tentoonstelling ervaar je hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je (niet) hebt. De leerlingen chatten met een historisch persoon en ontdekken dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar het mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren? De leerlingen bezoeken naast de tentoonstelling ook een depot. Er is daarbij veel aandacht voor de relatie met het heden.

Aanbieder
Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
2595 BE Den Haag

Neem contact op met
Monique Plaisier
0655267948
educatie@nationaalarchief.nl
www.nationaalarchief.nl/beleven/onderwijs

Informatie
Locatie:
op locatie
Prijs:
€3 p/lln
Capaciteit:
30 lln
Duur:
105 minuten
Onderwijs:
Voortgezet
Toon groepen
Praktijkonderwijs PrO 1 PrO 2 PrO 3 PrO 4 Vmbo VMBO 1 VMBO 2 VMBO 3 VMBO 4 Havo HAVO 1 HAVO 2 HAVO 3 HAVO 4 HAVO 5 Vwo VWO 1 VWO 2 VWO 3 VWO 4 VWO 5 VWO 6
Speciaal
Schooltijdaanbod van Nationaal Archief