25 januari 2018

Bezoek de Haagsche dierentuin

Tussen 1863 en 1968 was er een echte dierentuin in Den Haag, op de plaats waar nu het Provinciehuis staat. Er waren, onder andere, apen, beren en de olifanten Betsy I t/m IV, Neeltje, Dora en Aida.

Een aantal kunstenaars heeft zich in deze tijd laten inspireren door de dierentuin en zijn bezoekers. Het Haags Gemeentearchief heeft van hen een grote hoeveelheid foto’s en prenten in bezit. Helaas verdween de dierentuin, grotendeels in 1943, als gevolg van de oorlog. Desalniettemin hebben kunstenaars ook vele jaren later nog kunstwerken gemaakt naar aanleiding van de dierentuin. Veel van die kunstwerken bevinden zich in de omgeving van het Provinciehuis. Je kunt een wandelroute langs ze uitstippelen alsof het een dierentuinwandelroute is.

Dieren en kunst

Wel of geen dierentuin, dieren zijn sowieso een dankbaar onderwerp voor volwassen kunstenaars, en ook voor jeugdige kunstenaars - tijdens kunstlessen in de klas. In vrijwel iedere discipline van Cultuuronderwijs op zijn Haags komt wel één of een aantal dieren voor. Misschien wel omdat in Den Haag toch nog steeds veel levende dieren te vinden zijn; aan het strand, in bos en park… ze laten zich alleen niet allemaal in hokjes plaatsen. Ook dat is typisch Haags.

Zelf aan de slag met kunst en dieren in jouw klas

Op onze website kun je het aanbod van instellingen en kunstenaars vinden, die ook dieren centraal stellen binnen hun collecties en voorstellingen. Bekijk het cultureel aanbod

Expositie

Van 1 februari tot en met 31 maart is er een expositie in het Provinciehuis te zien, ‘Bezoek de Haagsche Dierentuin’. Op de website van het provinciehuis is meer informatie te vinden hierover