11 januari 2018

Interview Anouk Nooteboom

Voor het project Cultuuronderwijs op zijn Haags, verzorgt Anouk Nooteboom de workshop creatief proces. Dit creatief proces ligt ten grondslag aan alle leerlijnen van COH. Het gaat uit van een procesmatige manier van leren; onderzoekend, uitvoerend, presenterend.

Op welke school gaf jij jouw laatste training, Anouk?

De laatste training (lees: workshop creatief proces) was niet op een school, maar in theater De Vaillant. Daar was een netwerkbijeenkomst van scholen uit stadsdeel Centrum.

Wie waren daarbij betrokken?

Voornamelijk de icc'ers van de aanwezige scholen.

Hoe waren de reacties na afloop?

Enthousiast, volgens mij. Door zelf dingen te doen ervaren leerkrachten hetzelfde als de leerlingen. Bovendien heeft praktisch handelen, iets doen, meer effect dan alleen maar theorie overdragen. Verder hoop ik natuurlijk dat het handvatten geeft om in de school ook aan de slag te gaan met meer creativiteit, kunst en procesmatig werken.

Wat voeg jij van jezelf toe aan de training?

Ik wil van te voren graag weten waar een school staat, welke ervaring de leerkrachten hebben, wat ze willen, met welk schoolconcept wordt gewerkt, enzovoort. Zodat ik de workshop zoveel mogelijk op maat kan maken.

Verder probeer ik altijd duidelijk te maken dat het goed is om de tijd te nemen om iets nieuws uit te proberen en niet te bang te zijn om fouten te maken. Integendeel, fouten maken is goed. Ook voor leerkrachten! En ik probeer een beetje humor in te zetten, wanneer daar tijd voor is.

Geef je zelf ook les aan kinderen?

Ja, ik ben docent beeldende vorming op een PO-school in Den Haag, ik ontwikkel en begeleid authentieke kunstprojecten in het VO en geef kunstlessen aan kinderen in de particuliere sector.

Wat is jouw motto?

Luister naar kinderen en neem ze serieus. Ze zijn niet gek of hulpeloos en weten heel goed wat ze willen, kunnen en nodig hebben. Kinderen zijn gewoon mensen met minder ervaring.

Workshop creatief proces

Wil je aan de slag met COH of start je binnenkort met een project COH? Volg dan de workshop het creatief proces.