24 november 2017

Interview breakdancer Ben over COH

Breakdancer Ben van der Linden (Styles Confidential Theater) is als Kunstenaar in de klas betrokken bij COH. Hij is een ‘maker’ die de leerlingen een kijkje geeft in de beroepspraktijk.

“Als je iets wil is alles mogelijk!”

Het is duidelijk te zien dat Ben van der Linden niet alleen een getalenteerd breakdancer is, maar ook de nodige ervaring heeft met lesgeven. “Ik geef al 15 jaar workshops op scholen. Soms één dag, soms ook een langer lestraject. Vandaag geef ik voor het eerst een breakdance-workshop voor Cultuuronderwijs op zijn Haags. En niet binnen de discipline Dans, maar binnen Theater, als aanvulling op een grote voorstelling die de kinderen maken.”

Groep 7

Het is groep 7 van de Jan van Nassauschool die vandaag het geluk heeft les van Ben te krijgen: “Toen ik samen met de rapper de klas in kwam, barstte gejuich los onder de kinderen. Ze waren zichtbaar verrast en onder de indruk dat er plotseling twee artiesten in de klas stonden. Je kon ook duidelijk merken dat de kinderen al een paar weken met het thema bezig waren. Omdat ze zich al verdiept hadden in breakdance, filmpjes op YouTube hadden gezien en hun enthousiasme al was aangewakkerd, was het voor deze kinderen éxtra leuk nu les van een professional te krijgen.” Vol enthousiasme nam Ben de klas mee naar de gymzaal. “Natuurlijk vonden ze het een beetje spannend om zélf de vloer op te gaan. Maar al snel waren de kinderen over de drempel en deden ze hartstikke gezellig mee. De kinderen pikten het heel snel op en er is veel talent in de klas.”

Kunst en cultuur

Dat deze school veel doet op het gebied van kunst en cultuur is merkbaar. Ben: ”De spontaniteit en vrolijkheid van de kinderen was opvallend. Je merkt dat ze niet bang zijn voor nieuwe dingen en er echt 100% voor gaan. En dáár gaat het om, dat heb ik de kinderen ook verteld: als je iets wil, is álles mogelijk. Het is slechts 20% talent, maar 80% komt aan op inzet. En dát zit hier dus wel goed!”

Leren

De breakdancer leert zelf ook altijd nog van kinderen. Ben: “Kinderen zijn heel puur en onbevooroordeeld naar elkaar en naar de maatschappij. Dat is gaaf om te zien. En ze komen vaak met frisse ideeën en creatieve oplossingen waar ik zelf niet aan heb gedacht. Het is zó belangrijk dat kinderen zich oriënteren in verschillende kunstdisciplines. Het vormt hen, ze krijgen zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, leren samenwerken en het beste uit zichzelf en anderen te halen. En als de kinderen dat leren binnen iets leuks als dans, theater of muziek hebben ze daar de rest van hun leven iets aan. Dan kunnen ze alles in het leven tot een succes maken!”

Werken met COH?

Wil je een Kunstenaar in de klas uitnodigen voor Cultuuronderwijs op zijn Haags? Bekijk in de Haagse Ladekast welke leerlijnen een Kunstenaar in de klas aanbieden.