22 september 2017

Interview drummer Rick over COH

Drummer Rick Kuyper is als Kunstenaar in de klas betrokken bij COH. Hij is een ‘maker’ die de leerlingen een kijkje geeft in de beroepspraktijk.

“Ik wil kinderen laten ervaren dat cultuuronderwijs leuk, fijn en vooral veilig is.”

Groep 7

Alle leerlingen uit groep 7 drommen om drummer Rick Kuyper heen voor de groepsfoto. De jonge Haagse muzikant met zijn lange haren maakt zichtbaar indruk. “Toen ik de klas binnenkwam, merkte ik dat de kinderen een beetje onzeker werden van een ‘echte drummer’. Toen ik met ze in gesprek ging, maakte de onzekerheid gelukkig snel plaats voor trots over wat ze de afgelopen weken hebben voorbereid. Het enthousiasme van de kinderen was echt opvallend!”, aldus Rick. De leerlingen hebben twee weken lang met de juf geoefend met body percussion. De drummer in de les was de afsluiting van het project. Rick: “Het was goed te merken dat de kinderen voorbereid waren. Dat maakt het makkelijker en leuker voor mij. De kinderen hebben al meer binding met het onderwerp en ik kan zo veel meer met ze doen. Ik zou mijn drumstel meenemen, maar toen ik hoorde dat de lessen over body percussion gingen, besloot ik mijn drumstel thuis te laten.  Zo sluit mijn bezoek van vandaag beter aan bij het hele project. De kinderen konden vrijwel meteen zelf aan de slag en hebben daardoor echt het idee iets tofs te hebben gedaan.”

Plezier beleven

Dat laatste is iets wat Rick erg belangrijk vindt: “Het gaat me er niet om zoveel mogelijk kinderen naar muziekscholen te trekken. Hoewel ik als muzikant vind dat iedereen muziek zou moeten maken, vind ik het vooral belangrijk dat kids plezier beleven aan kunst en cultuur en er iets in kwijt kunnen. Of het nu muziek, drama of dans is. Met de tools die ze krijgen, kunnen ze toch hun eigen ding doen. En het brengt ze samen. Voor hun hele latere leven hebben ze er iets aan als ze ervaren dat door samenwerken mooie dingen ontstaan.”

Rolverdeling

De rol van de juf vond de drummer heel prettig: “Ik geef vaker les op scholen en soms is het lastig een goede rolverdeling met de leerkracht te vinden. Maar door de voorbereiding en betrokkenheid van de juf ging dat nu heel natuurlijk. De ruimte voor cultuuronderwijs die ontstaat door Cultuuronderwijs op zijn Haags is fantastisch. Doordat groepsdocenten zonder specifieke achtergrond nu ook cultuuronderwijs kunnen geven, kunnen alle kinderen in het basisonderwijs een uitlaatklep krijgen. Ze kunnen ervaren dat muziek of een andere kunstvorm leuk, fijn en vooral veilig is. Dat geeft straks in de puberteit ook veel houvast, omdat het een veilige haven is.”

Werken met COH?

Wil je een Kunstenaar in de klas uitnodigen voor Cultuuronderwijs op zijn Haags? Bekijk in de Haagse Ladekast welke leerlijnen een Kunstenaar in de klas aanbieden.