2 oktober 2017

Interview educatiemedewerker Esther over COH

Esther de Wijn is als educatiemedewerker in zowel het Haags Historisch Museum als de Gevangenpoort betrokken bij COH.

“Ik geniet ervan kinderen les te geven. Vooral het historisch aspect wil ik graag overbrengen.
Ik vind het belangrijk dat de kinderen beseffen dat het niet altijd was zoals het nu is en leren waar de dingen vandaan komen.”

Collectie

De vaste collectie van het Haags Historisch Museum bestaat uit veel schilderijen. Esther: “Ik kijk graag samen met de kinderen naar de schilderijen. Wanneer de groepsleerkracht de les al heeft voorbereid, merk je duidelijk dat de kinderen meer open zijn. Ze kijken langer naar de schilderijen en reageren veel meer. Dan kan ik ook veel meer inhoud geven aan het museumbezoek. We hebben maar een uur de tijd, dus het is fijn als je niet meer de basis hoeft te vertellen en meteen de diepte in kan gaan.”

“Als het museumbezoek in de klas al is voorbereid, zijn de kinderen meer betrokken en kan ik de les meer inhoud geven.”

Cultuureducatie

Esther werkt nu drie jaar bij zowel het Haags Historisch Museum als de Gevangenpoort en wordt iedere keer uitgedaagd creatief te zijn om alles uit de groepen te halen. “Je wil natuurlijk dat iedere groep hier blijer vandaan gaat dan dat ze gekomen is. Daarbij vind ik het belangrijkste om de kinderen te laten zien dat er meer is dan alleen rekenen en taal, hoewel cultuureducatie natuurlijk niet ten koste van die vakken mag gaan. Maar cultuur zorgt voor verbreding van de horizon van de kinderen. En dat is waar ik het voor doe!”

Werken met COH?

Wil je aan de slag met Cultuuronderwijs op zijn Haags? Bezoek ook eens een culturele instelling. Bekijk in de Haagse Ladekast welke activiteiten aansluiten op de leerlijnen.