1 maart 2018

Oh, oh Den Haag

Harry Jekkers vertelde onlangs in een interview dat hij Den Haag zo veranderd vindt, sinds hij het liedje ’Oh, oh Den Haag’ schreef.

Haagse skyline

Hij haalde daarbij ook de veranderde skyline aan. En toch. Als de wolken zich samenpakken boven die skyline en je staat te wachten op de tram in de striemende regen... bij een halte waar het dak uit de abri is gewaaid, met je ook al door de wind gesloopte paraplu… dan is Den Haag tijdloos grijs, nat en koud. Je bent blij dat je de tram in kan om met je druppelende ‘kâhwe klâhwe’ een kijkgaatje te maken in het condens op de ramen. Door dit kijkgaatje is geen skyline te zien, hoogstens een tram’line'. De skyline wordt met name opgemerkt door mensen die Den Haag hebben verlaten om er later weer thuis te komen.

Gerijpt

Hoe het ook zij, het liedje Oh, oh Den Haag is gerijpt sinds het geschreven is. Voor volwassenen die geboren zijn vóór de bouw van de skyline dan. Voor kinderen die nu op de basisschool zitten is het ha(a)gelnieuw maar zet het wel de vroegere Haagse sfeer helder neer.

Zing ‘Oh, oh Den Haag’ met jouw klas

Download het lesmateriaal van ‘Project: Bij mij in de buurt’ waarin wordt verwezen naar, en gewerkt met, Oh, oh Den Haag.