COH Expert: coaching bij creatief proces

De COH Expert is een kunstvakdocent in de klas die de leerkracht of het team ondersteunt bij procesgericht werken in cultuuronderwijs. De samenwerking wordt begeleid en vergoed door CultuurSchakel en is geschikt voor alle scholen primair onderwijs in Den Haag.

Procesgericht werken met de COH Haagse Ladekast

COH Expert in de klas

Het lesmateriaal uit de COH Haagse Ladekast is opgebouwd volgens het creatief proces. Wil je dat als team, bouw of individuele leerkracht beter onder de knie krijgen, zet dan een kunstvakdocent in die je helpt in de klas. De COH Expert is een ervaren kunstvakdocent die je helpt vertrouwd te raken met het creatief proces en het lesmateriaal. Door lessen voor te doen, samen de lessen voor te bereiden en samen te geven. Naast begeleiding in de klas, bieden we ook workshops aan voor het hele team. CultuurSchakel begeleidt en vergoedt dit samenwerkingsproces.

In de blog van Marjolein Gijzel lees je hoe zij als vakdocent muziek op een creatieve manier inzet met behulp van een COH Expert.

De Willemsparkschool:
“We werken met de COH Haagse Ladekast, maar voelden soms nog wel een drempel om er mee aan de slag te gaan. Ook konden we niet altijd de juiste snaar bij de kinderen raken in de lessen. Daarom hebben we gekozen voor samenwerken met een COH expert. Ellen, onze COH expert, presenteerde beelden aan de klas waar wij als leerkrachten niet zelf op waren gekomen. Ze stelde open vragen aan de leerlingen, waardoor de kinderen op een nieuwe manier naar kunst gingen kijken.”

Procesgericht werken op maat

Expert creatief proces in de klas

Past het lesmateriaal uit de Ladekast niet bij jouw vraag? Dan gaan we samen op zoek naar een andere manier om procesgericht werken te implementeren bij jou in de klas, bouw of school. We kunnen aansluiten op thema’s, projectweken of methoden waar de school mee werkt. Een kunstvakdocent verkent de wensen en stelt in samenwerking een programma op voor jouw school. De kunstvakdocent komt in de klas en werkt samen met de leerkracht. Workshops voor het hele team zijn ook mogelijk. CultuurSchakel begeleidt en financiert de samenwerking.

Hoe werkt het in de praktijk? Aan de slag met het creatief proces?

STAP 1: Mijn bouw of school heeft een vraag

Hoe je met het creatief proces aan de slag wilt, bepaal je in overleg met je cultuurcoach. Alle scholen voor primair onderwijs kunnen meedoen, dat kan ook met een bouw.

STAP 2: Opzoek naar een passende culturele instelling

CultuurSchakel begeleidt je naar een geschikte samenwerkingspartner. Heb je goede ervaringen met een culturele instelling? Of weet je al precies met wie je wilt samenwerken? Je cultuurcoach helpt je verder en zorgt ervoor dat jullie snel met elkaar om tafel zitten om je vraag te verkennen.

STAP 3: Start van de samenwerking

In gesprek met de culturele instelling en de kunstvakdocent krijgt de samenwerking vorm en maken jullie plannen.

STAP 4: De uitvoering

Aan de slag in de praktijk. De expert komt in de klas en begeleidt het team. Vaak trappen we af met een workshop.

STAP 5: Evaluatie

We kijken samen terug en stellen bij waar nodig.

STAP 6: Verankering

Wat hebben jullie nodig om procesgericht te kunnen blijven werken? Die vraag staat centraal in de laatste fase.

Meer weten over een COH Expert?

Neem contact op met je cultuurcoach of stuur een e-mail cultuuronderwijs@cultuurschakel.nl 

Bekijk de video waarin Martine de Moor vertelt over een COH Expert in de klas.