Kunstenaar in de klas

Nodig een Haage kunstenaar of andere kunstprofessional bij jou op school! De kunstenaar deelt zijn of haar passie met de leerlingen en vertelt over het vak.

Een beeldend kunstenaar, een musicus, een danser, een choreograaf, een schrijver of fotograaf: alle beroepen en disciplines kunnen aan bod komen.

Bied je leerlingen een ervaring die tot de verbeelding spreekt! De kunstenaar bezoekt de klas en gedurende een lesuur en laat je leerlingen zien, horen en proeven aan het kunstenaarsvak. Het uur bestaat uit een mix van vertellen, demonstreren en werken met de leerlingen. En natuurlijk mogen de leerlingen volop vragen stellen.

Kunst ontdekken

Inspirerend, leerzaam en interactief: met een Kunstenaar in de klas ontdekken leerlingen hoe kunst tot stand komt. Van schets tot schilderij, van idee tot uitvoering. Wat drijft kunstenaars om hier een beroep van te maken? En hoe word je eigenlijk kunstenaar? Een ervaring die de leerling heel dicht bij de kunsten brengt.

“Het leukste van theater’, vertelt Acteur Yoni Serlie tijdens zijn bezoek aan een klas, ‘is dat je alles kunt zijn. Alles!’ Aan het eind van het uur vraagt hij de leerlingen om de stoelen aan de kant te zetten. Hij roept: ‘Vanaf nu zijn jullie niet meer acht, maar 98 jaar oud en jullie doen mee aan de 100 meter op de Olympische Spelen.’ Met gekromde rug en een onzichtbare rollator in de hand beginnen de leerlingen stapje voor stapje aan hun race. ‘Nu weten jullie wat de toneelterm “transformatie” betekent’, zegt Yoni.." 

Praktische informatie

Stap 1. Ik wil een Kunstenaar in mijn klas!   
Stuur ons een bericht! CultuurSchakel gaat op zoek naar een Kunstenaar die een les kan verzorgen. Om het uur soepel te laten verlopen moet er een groepsleerkracht aanwezig zijn tijdens de les.

Stap 2. De Kunstenaar.
Cultuurschakel begeleidt je naar een geschikte Kunstenaar.  Wil je iemand uitkiezen?  Bekijk het aanbod in het overzicht van de deelnemende culturele organisaties. 

Stap 3. Start van de samenwerking.   
Het uur kan bijvoorbeeld volgen op het bezoek van een voorstelling of afgestemd worden op je lesprogramma. Het is belangrijk om van te voren met de Kunstenaar af te spreken hoe de les wordt vormgegeven. Kunstenaar in de klas is een aanvulling op de lessen, die buiten de gemeentelijke subsidieregeling voor het aanbod uit Vonk valt. Als school betaalt je daarom een vergoeding voor de kunstenaar (rond de € 100 per kunstenaar, per lesuur).

Stap 4. De uitvoering! 
De kunstenaar verzorgt met assistentie van de groepsleerkracht de les. Vertel de leerlingen van tevoren dat ze vragen mogen stellen, dit is hun kans om meer te weten te komen!

Stap 5. Evaluatie.   
We kijken terug en stellen bij waar nodig.    

Stap 6. Verankering.  
Wil je de Kunstenaar vaker terug laten komen in de klas? Dat kan! Samen maak je afspraken voor de toekomst. Uiteraard kun je CultuurSchakel benaderen voor tips .

Neem contact op met je cultuurcoach of stuur een mail en we gaan direct met je aan de slag! 

Voorbeelden

In deze video vertelt Umit Colgecen, rapper en videoproducent, hoe hij van zijn passie zijn werk heeft gemaakt.

KIK is een levendige aanvulling op het lesmateriaal uit de Haagse Ladekast.  Onderaan bij de projecten vind je gerelateerd aanbod van een KIK. Dit is een waardevolle aanvulling als je werkt met ons lesmateriaal. De kunstenaar sluit zijn of haar verhaal naadloos aan op het project waar de leerlingen mee bezig zijn.

Handige downloads