Muziekrechten

BUMA STEMRA

Meld je binnen een dag aan bij Buma Stemra. Word eerst online lid en onderteken een contract. Dat is binnen een dag geregeld via Ideal.
Je bent een artiest en je hebt een liedje gemaakt en kan het online aanmelden. Het is niet moeilijk, maar je moet wel alle informatie online opgeven zoals: titel, lengte, wie heeft eraan meegewerkt en wat hun aandeel hierin is. Als je het een paar keer hebt gedaan, wordt het steeds makkelijker. Je kan claimen vanaf het jaar dat je lid bent, en als lid 3 jaar terug.

SENA RECHTEN

Als je uitvoerend bent en zelf ook uitbrengt dan moet je je twee keer aanmelden bij Sena. Je moet een muzikant- én producenten- (label, bedrijf) account aanmaken. Als producent moet je wel inschrijving hebben bij de Kamer van Koophandel.
Als je 2 jaar geleden aan een track hebt meegewerkt kun je bij Sena en Norma met 3 jaar terugwerkende kracht claimen.

Tips

  • bel of mail bij vragen rechtstreeks met Buma Stemra, Sena Rechten of NORMA!
  • Buma Stemra heeft een app genaamd ‘setlijsten’ app waar je je setlijsten kan doorgeven als auteurs.

Tips van Jaap Wiewel

Benadrukken dat je niet bang moet zijn om je aan te melden bij de muziekrechten organisaties door de administratieve rompslomp, of de mensen die er werken. Doe het, want het kan je heel veel opleveren. Vraag, bel, mail! Ze zijn heel behulpzaam. Ook als er ietst fout gaat, dan zijn er goede procedures die het oplossen.

Tips: Op de website van Sena staat een overzicht van alle radiozenders waar Sena rechtenafspraken mee heeft. Auteursrechten blijven van jou als artiest. Die zijn niet overdraagbaar. Bij Buma Stemra hebben wij ook juristen die mee kunnen kijken met contracten en waar artiesten vragen over hebben.

Tijdens MTUP #8 | Urban meets pop / Music Rights on Tour sprak een panel van Sena, Buma/Stemra, Stichting NORMA en producer Jaap Wiewel (Killing Skills) over muziekrechten en vergoedingen die je kunt ontvangen. Lees het verslag