16 oktober 2018

Teamtraining Yunus Emre in het theater

Aan het begin van het schooljaar 2018 zijn verschillende basisscholen aan het werk gegaan met Cultuuronderwijs op zijn Haags. In deze blog zoomen we in op de studiedag van de Islamitische basisschool Yunus Emre Beresteinlaan.

Op een vrijdagochtend op je (bijna) nuchtere maag naar de Schouwburg? Dat is misschien niet voor iedereen een aantrekkelijk idee. Toch is dat wat cultuurcoach Eveline van Stuijvenberg met het volledige team van Yunus Emre deed op vrijdag 28 september. Nog vóór de koffie stonden zij al onder het oude draaitoneel van de Koninklijke Schouwburg, achter de coulissen en op het podium.

Dit alles in het kader van een studiedag over cultuuronderwijs. Met ingang van schooljaar 2018-19 maakt deze school gebruik van Cultuuronderwijs op zijn Haags, discipline theater. Om goed beslagen voor de klas te staan, krijgt iedereen deze studiedag twee trainingen.

 ‘Geef mij maar een rekenboek’

Creatief proces

Mari Stikvoort geeft in anderhalf uur inzicht in de rol van de leerkracht in het creatief proces. Welke vragen stel je, welke ruimte geeft de leerkracht en hoe zet je dat in tijdens de lessen. 

Workshop Theater

Theaterdocent Martine de Moor geeft een workshop Theater en laat zien welke oefeningen de leerkrachten in de klas kunnen doen. Ondanks de eerste schroom en uitroepen als: "Dat ga ik echt niet doen hoor, geef mij maar een rekenboek!", staat er binnen een kwartier een hele groep leerkrachten toneel te spelen.

Na een korte thee- en koffiepauze in één van de prachtige foyers van de Schouwburg draaien de groepen door naar de volgende trainer. Om 13.00 uur staat er een volledig team op de stoep van de Schouwburg, met glimmende ogen en vol enthousiasme om aan de slag te gaan in de klas.

En die leerkracht die liever een rekenboek had? Die sprong als eerste op toen er een vrijwilliger werd gevraagd bij een theatrale oefening.

Ik zeg: Yunus Emre Beresteinlaan, staat aan!

Wil je ook aan de slag met Cultuuronderwijs op zijn Haags? Bekijk dan de projecten in de Haagse Ladekast of lees hier meer over COH.

Lees in de blog 'Scholen aan het werk' welke basisscholen er dit schooljaar ook zijn gestart met COH.