3 april 2018

“Ik ben wel een beetje airbrushgestoord”

Waar denk jij aan bij airbrushen? Volgens Bas van Duyvenbode, eigenaar van de Airbrushacademie, denken 8 van de 10 mensen aan iets met een vliegtuig, een ander aan een vorm van graffiti en eentje aan airbrushen zelf. Het is een nog redelijk onbekende kunstvorm waar heel veel meer bij komt kijken dan dat je aanvankelijk zou denken.

Wat is airbrushen?

“Een airbrush wordt ook wel een spuitpistooltje genoemd; er zit ook een trekker op. We gebruiken speciale verf op basis van een soort schmink, maar dan in een vloeibare vorm die speciaal gemaakt is voor de airbrush. Je hebt geen mondkapje of speciale kleding nodig ter bescherming. Met een airbrush kan je van alles doen: muurschilderingen; instrumenten; bodypaint; nailart, maar bijvoorbeeld ook visagie bij overledenen. Bij waterlijken of zware verkeersongelukken is een gewone kwast en spons al snel onvoldoende, maar met airbrush kan je iemand toch mooi maken die beschadigd is. Een ander voorbeeld is het airbrushen van taarten, die uiteraard met eetbare ‘verf’ wordt gespoten. Ik ben niet iemand die lang hetzelfde doet en heb dan ook al van alles gedaan. Zelfs op een wiebelige ondergrond, zoals op zwanenveren. Ook veel in opdracht, custompainting, waarbij ik een afbeelding zet op auto’s, ijskasten, keukenkasten, föhn, bril, jas, kleren; wat je maar kan bedenken. Voor het Amsterdam Dance Event hebben we voor vijf dj’s hun leren jassen geairbrusht met een eigen portret achterop.”

 

“Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed”

Hoe ben je in aanraking gekomen met airbrushen?

“Vanaf mijn 16e ben ik al aan het airbrushen. Ik was bij een vriendje op visite en daar stond een modelautootje: een vrachtwagen met een laadbak waarop een klein palmboompje met een strandje stond. ‘Dat heeft mijn vader geairbrusht, zei ie.’ Achteraf blijkt het gewoon een sticker geweest te zijn, want ik heb het later nog ergens gezien. Bleek dat de vader alleen die trailer paars had geschilderd en daar had hij het palmboompje op geplakt. Maar dat wist ik toen niet. Ik dacht dat dat palmboompje zo gemaakt was, dus ik ging airbrushes kopen van mijn zakgeld. Bij de Shell stopte ik gratis lucht in een autoband en thuis sloot ik het aan op de airbrush. Zo ben ik begonnen. In het begin moet je alles zelf uitvogelen, omdat niemand wist hoe het moest. De eerste airbrush die ik maakte was op een brommertje. Van mijn voetbalschoenendoos van Puma had ik de panter uitgeknipt, op de tank van de brommer gedaan en de tank helemaal gespoten. Andere jongens op school zagen de motor en wilden dat ook. Dus toen verdiende ik 25 gulden om een tank te spuiten. Dat werd later uitgebreid naar het spuiten van waterski’s van een vriendje en dat werd steeds meer. Ik ben wel een beetje airbrushgestoord. Het zit gewoon in je bloed. Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed.”

Hoe is de Airbrushacademie ontstaan?

“In 1887 werden de eerste airbrushapparaten verkocht. Ze deden er niks anders mee dan boven op de krant een rode vlek spuiten zodat hij meer aandacht trok en beter verkocht. Daar is het mee begonnen. De techniek was toen nog niet zo fijn; het begon met een houten handvat en koperen leidinkjes. Die techniek is inmiddels een stuk verbeterd, maar airbrush is als kunstvorm nog steeds redelijk onbekend. Ik leerde Elmar Huisman kennen, een kunstenaar van in de 70. Hij wilde graag op zijn olieverfschilderij airbrush gebruiken en ik wilde de andere kant op die combinatie maken met penseeltechnieken en airbrush. Zodoende heb ik hem airbrushen geleerd en hij mij schilderen. Zo hebben we elkaar aangevuld en zijn we een academie begonnen in 2007. Naast Elmar geeft Anneke van Duyvenbode ook les. Zij had een beginnerscursus gedaan en is toen blijven plakken. We zijn zelfs getrouwd!”

Wat leer je bij de Airbrushacademie?

“Er zijn een stuk of tien in Nederland die airbrushles geven op verschillend niveau. Het grote verschil bij ons: wij gaan voor de kunstkant. Wij maken unieke dingen en kopiëren geen afbeeldingen. Het is een allround opleiding. Je hebt geen aanleg nodig voor tekenen of creativiteit. Je kunt alles leren. Met een intake wordt er besproken wat je wil doen. Zo kan je van enkele maanden tot jaren aan het leren zijn. Na twee tot drie jaar kan je op het niveau van een pen airbrushen. Jongeren gaan vaak van project naar project, zoals het airbrushen van skateboards, gitaren of sneakers.”

 

“Tijdens de lessen leer je meer dan alleen airbrushen. Ook zelf ontwerpen, kwastbeheersing en hoe je materialen goed kunt bewerken. Zo doe je altijd een bewerking ervoor en erna. Als je een auto gaat spuiten, dan ga je die eerst schuren zodat het korrelig wordt. Dan komt er een soort plaklaag overheen, daar ga je je kleur overzetten en vervolgens komt een laklaag. Het is dus heel arbeidsintensief en dat maakt het ook duur om bijvoorbeeld steenslag op een auto weg te werken. Je kan echter heel snel geld verdienen. Wij helpen leerlingen daarbij. Zo kun je tijdelijke tattoos leren maken op events waarmee je een deel van de opleiding kunt terugverdienen. Of het spuiten van 3D-printing. Als het uit de printer komt, dan zijn het vaak fletse kleuren en is het niet mooi afgewerkt. Als je het airbrusht, dan krijgt het frisse, fijne kleuren. Daar ligt business. Ik ga ook mee naar de Kamer van Koophandel om leerlingen te helpen bij een eigen bedrijfje als ze daar behoefte aan hebben.”

 

De Airbrushacademie is iedere zaterdag tussen 10 en 16 uur te vinden in het Koorenhuis. Ben je benieuwd of wil je een keer een workshop volgen? Kom gerust langs. Ook jongeren zijn van harte welkom voor deelname aan workshops of de Jongerenacademie!

Meer lezen over de Airbrushacademie

 

Fotografie: Sjoerd van der Hucht