17 april 2018

“Rappen is wat ik ken en kan, daar zit mijn kracht in”

Siggi Florentina begon in 2014 raptalenten uit de Schilderswijk samen te brengen en te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun talent. Wat begon als een maatschappelijk project is inmiddels uitgegroeid tot haar eigen bedrijf GoHard waarmee ze creatieve en leerzame raplessen geeft aan jong en oud. Onder het genot van een warme chocomelk spreken we de 28-jarige Siggi over rappen.

Hoe ben je begonnen met rappen?

“Ik rap al sinds mijn 10e. Rappen is wat ik ken en kan, daar zit mijn kracht in. Ik ben een moeilijke prater en krop alles op. Door te schrijven kan ik mijn gevoelens kwijt. Op een gegeven moment was mijn opa overleden en daar kon ik heel moeilijk mee omgaan. Toen hielp het schrijven niet meer en ben ik het van mij gaan ‘afschreeuwen’. Zo begon het schrijven zich te ontwikkelen naar rappen. Ik heb het mij helemaal zelf aangeleerd en hield het ook lang voor mijzelf. Ik deed het alleen in mijn slaapkamer of met twee of drie vrienden erbij. Andere mensen wisten het niet. Ik ben verder niet opgegroeid met rapmuziek. Helemaal niet juist. Pas op de middelbare school kwam ik in aanraking met rap door televisie en YouTube.”

Hoe ben je erop gekomen om raplessen te geven?

“Ik ben een tijdje dakloos geweest waardoor ik moeilijk aan werk kwam toen ik terug wilde keren in de maatschappij. Na heel veel solliciteren en afwijzingen ging ik proberen om met mijn creativiteit iets te doen waardoor ik toch bezig kon blijven en niet weer de verkeerde kant op ging. Zo is het zich gaan ontwikkelen. Vanuit vrijwilligerswerk ben ik raplessen gaan geven aan jongeren uit de wijk. Om goed les te kunnen geven, ben ik zelf ook cursussen gaan volgen en ben ik gaan meekijken bij rapworkshops.”

Kan iedereen leren rappen?

“Ja, in principe kan iedereen leren rappen, maar je moet wel een bepaalde feeling hebben om het op zo’n manier te brengen dat mensen geloven in wat jij rapt. Ik heb een keer gewerkt met ouderen tussen de 50 en 70 jaar en heel veel van hun hadden nog nooit iets met rap gedaan. Aan het einde van de workshop hadden we een rap gemaakt die we met z’n allen gingen rappen. Dat betekent niet dat ze vanaf toen naar rapmuziek gingen luisteren of verder gingen rappen, maar het kan dus wel.”

Wat maakt een goede rap?

“Ritmegevoel en een goede tekst zijn belangrijk. Het moeten zinnen zijn dat als je er naar luistert dat het logisch klinkt. Of als het niet logisch klinkt, je iets erin kan voelen. Als het zomaar zinnen zijn, dan is het een beetje raar. Je moet je proberen in te leven. Dat als iemand ernaar luistert je je afvraagt of diegene zich kan inleven in wat jij aan het zeggen bent. Een samenhang in het verhaal is dus handig. En als je dat niet doet, doe het dan met een bepaalde overtuiging. Anders klinkt het nergens naar. Je hebt rappers die superdik gaan met bepaalde nummers die geen verhaallijn hebben, maar de manier waarop ze het brengen is overtuigend."

Kan je iets vertellen over de workshops die je geeft?

“Een losse workshop duurt één uur waarin ik de deelnemers laat kennismaken met rap. Zelf rap ik dan ook een stukje als voorbeeld. Ik begin altijd met het kennismaken van de groep en vraag dan wat ze al kunnen. Bij groepen die al kunnen rappen, vraag ik of ze een stukje willen freestylen, zodat ik kan horen wat ze al kunnen. Daarop ga ik vervolgens inspelen. Ze beginnen met het opschrijven van een paar zinnen en dat bouwen we uit tot langere zinnen. Ook kijken we naar de flow van de tekst. Sommigen zijn al zover dat ze een eigen nummer kunnen opnemen. Ze worden dan begeleid in het opnemen van de rap. Groepen die onbekend zijn met rap en geen totaal geen ritmegevoel hebben, beginnen de workshop letterlijk met klanken en het aanvoelen van de maat. Vervolgens gaan ze woorden opschrijven en een mix daarvan maken. Het hoeft niet altijd te rijmen.”

“Het buurtcentrum vraagt mij wel eens een workshop te geven. Het is maatwerk en het ligt er dus aan in welke wijk ik ben en voor welke leeftijd het is. Voornamelijk gaan de kids zelf een nummer maken of opnemen en gaan ze met het nummer optreden. Soms geef ik jongeren tips en trucs en worden ze klaargestoomd om naar een optreden te gaan. Bij volwassen groepen zijn het meer teambuildingworkshops die ik geef. Ik laat ze dan samenwerken en op een creatieve manier bezig zijn met woorden.”

Heb jij een favoriete rapper?

“Eigenlijk niet. Ik luister naar verschillende rappers. Vroeger vond ik Lil Wayne heel dope. Ik heb nu niet echt een favoriete rapper, maar een favoriete artiest van mij is Young Thug, hij is een rapper, maar doet veel meer dan dat, hij is echt een brand. Ik ben niet echt opgegroeid met rap, dus er waren geen rappers die ik kende en als voorbeeld had. Pas op latere leeftijd ging ik kennismaken met rappers.”

Hoe gaat een rap-event bij GoHard eraan toe?

“Opkomende raptalenten krijgen de kans om hun ding te doen. Iedereen kan meedoen en mensen uitnodigen voor hun eigen optreden. Ze krijgen begeleiding en kunnen hun eigen nummers opnemen. Het is geen wedstrijd, dus het gaat er niet om wie de beste is. Soms worden deelnemers beloond; ze mogen dan ook optreden bij bijvoorbeeld het Schilderswijkfestival of Parkpop. Op dit moment is een van de deelnemers zo goed bezig dat hij in samenwerking met een clipmaker een videoclip heeft opgenomen die wordt gepresenteerd tijdens het event terwijl hij optreedt. Hij hoeft daar niet in te investeren; hij krijgt die dikke clip van ons. We zijn nu met vijf vrijwilligers waarvan ik de projectleider ben. We kijken wie wat wil doen en gaan zo’n event dan samen uitvoeren. Onlangs heb ik een idee gepitcht bij Geld voor je kunst! waardoor we zo’n event mede-mogelijk kunnen maken.”

 Workshop in buurtcentrum Vliethage waar Siggi een groepje jongeren begeleidt om eigen rap nummers op te nemen

Wat organiseer je voor kinderen op school?

“Ik doe mee aan Kunstenaar in de klas. Ik kom dan binnen en krijg heel veel vragen van de kinderen. Ik vertel hoe ik ben begonnen en laat beelden zien van optredens. Ze willen ook graag horen hoe ik rap. Op school of op een naschoolse opvang geef ik een cursus die tien weken duurt. De kinderen leren dan hun eigen nummer maken. Aan het begin van de cursus gaan we bespreken waar we het over gaan hebben in de rap. Wat speelt nu op school? Wat vinden ze tof? Dan worden er veel dingen geroepen en gaan we kijken wat bij elkaar past. De rap maken we op muziek of a capella. Meestal gaan we op YouTube zoeken wat ze tof vinden en kiezen dan een instrumenteel nummer. Ze werken in groepen van vier of vijf en maken gezamenlijk een refrein. Individueel maken ze vervolgens een couplet en dat gaan ze dan opnemen. Ze krijgen van de audio-opnames een eigen cd. Soms maken we ook video-opnames waarin je kunt zien dat ze aan het rappen zijn. Ik neem daar allemaal zelf de apparatuur voor mee.”

Wil jij kennismaken met rap of jouw talenten verder uitdiepen?

Siggi helpt je er graag mee. Haar workshops zijn op maat en geschikt vanaf 12 jaar. Ze komt op locatie en beschikt over eigen apparatuur om een rap op te nemen.

Lees meer over GoHard

 

Fotografie: Sjoerd van der Hucht