5 september 2019

Festival de Betovering en de Culturele Spelen

Kunst stimuleert je avontuursgeest en helpt je verhalen te vertellen en te horen. Of eerder: te voelen. Verhalen die ons duidelijk maken wat we belangrijk of fascinerend vinden en wat ons raakt. Hierdoor gaan we elkaar en onszelf steeds een beetje beter begrijpen. En dat is waarom ik ieder kind gun om in aanraking te komen met kunst en cultuur. Niet alleen in zijn of haar vrije tijd, maar ook onder schooltijd. Juíst die vervloeiing is essentieel. Daarom organiseer ik samen met mijn team zowel Festival De Betovering voor kunst in de vrije tijd als de Culturele Spelen, die het festival linkt aan cultuureducatie. Zo bieden we kinderen een springplank om het héle culturele veld in al zijn glorie te ontdekken.

Festival De Betovering

Een jaarlijks kunstfestival in Den Haag, toegankelijk voor zoveel mogelijk kinderen; dát is wat ik wilde bereiken met De Betovering. Samen met 50 verschillende Haagse locaties en een enthousiast programmateam laten we de mooiste voorstellingen aan het publiek zien. Soms in theaters, soms in bibliotheken of op straat; soms met entreegeld, soms gratis; soms met gebarentolk, soms in het teken van No-Dutch-Required. Er worden tijdens het festival ook workshops aangeboden, waar kinderen zelf met kunst kunnen experimenteren: van dans en toneel tot muziek en vloggen. Kortom: voor ieder wat wils! En dat is ook wat het moet zijn: een festival waar íeder kind naartoe kan.

Kunst óp of ná schooltijd?

Hoe waardevol het ook is voor de identiteitsvorming van een kind om kunst te beoefenen in de vrije tijd, er zijn meer mogelijkheden. Cultuureducatie kan bij leerlingen die vonk voor de kunsten evengoed doen oplaaien. Sterker nog, ik geloof dat kunst in de vrije tijd en cultuureducatie sámen een gouden combinatie zijn. Daarom startte ik vorig jaar met een pilot van de Culturele Spelen, een evenement waar verbinding wordt gemaakt tussen deze twee werelden: de wereld óp school en ná school. En dit jaar gaan we daarmee door! Op de laatste dag voor de herfstvakantie – donderdag 17 oktober of vrijdag 18 oktober – kunnen scholen onder schooltijd extra aandacht besteden aan kunst- en cultuurbeoefening buiten schooltijd. Het mooie is, dat ín de herfstvakantie het Festival de Betovering plaatsvindt, waardoor leerlingen direct na de Culturele Spelen in contact kunnen komen met verschillende kunstdisciplines en culturele aanbieders. Want niks is vervelender dan er in de les achter te komen dat je dansen eigenlijk heel gaaf vindt, maar niet weet waar je daarvoor terecht kan!

‘Ik geloof dat kunst in de vrije tijd en cultuureducatie sámen
een gouden combinatie zijn’

Culturele Spelen

De inrichting en scope van de Culturele spelen, die bepaalt de school zelf. Wij reiken wel handvatten aan die de school kan gebruiken om invulling te geven aan hun Spelen. Zelfs elke leerkracht kan individueel kiezen of hij of zij mee wil doen, op welke manier en in welke mate. Wil je je eigen invulling bedenken of het liever zo laagdrempelig mogelijk houden? Omdat leerkrachten het vaak al druk genoeg hebben, bieden we projecten aan die maximaal 15 tot 30 minuten voorbereidingstijd nodig hebben.

Speciaal voor de Culturele Spelen heeft Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) vier mini-projecten gemaakt om scholen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met De Betovering én het creatieve proces dat zo kenmerkend is voor de leerlijnen van COH. Zo kunnen scholen die nog niet eerder met COH gewerkt hebben de proef op de som nemen: wat houdt zo’n COH-project eigenlijk in? Wat kunnen we met COH en hoe werkt dat? Eigenlijk combineren deze mini-projecten de expertise van COH in cultuuronderwijs met een kunstexplosie van de Betovering in de vrije tijd. Een redelijk unieke kans, die de input van twee complementaire partijen bundelt en daarmee kunst beschikbaar maakt voor kinderen ónder en ná schooltijd.

Scholen kunnen ook meedoen aan het Project Rembrandt, de Klassenstrijd of de CultuurTreffer, waar twee culturele instellingen in de les komen om leerlingen te laten proeven van hun kunstdiscipline. Dergelijke handvatten vormen voor de leerkracht een te behappen manier om kunst de school in te brengen en vervolgens te laten vervloeien in cultuurparticipatie, wellicht al tijdens de herfstvakantie.

Aanmelden

Wil jij ook dat kinderen het culturele veld in zijn volle glorie leren kennen? Bied jouw leerlingen binnen school de springplank om ná school zelf op onderzoek uit te gaan, al dan niet bij Festival de Betovering. Geef ze de kans te ontdekken wat bij hen persoonlijk past, niet per sé bij de klas. Aanmelden voor de Culturele Spelen kan met de hele school, of slechts 1 of 2 klassen. Als je officieel meedoet met de Culturele Spelen ontvang je bovendien gratis speciale aankleding voor op school én warming-up theateroefeningen om je lichaam en geest te openen op de dag van de Spelen.

Schrijf je school of klas uiterlijk 3 oktober in via www.culturelespelen.nl. Wil je meedoen met het Project Rembrandt of CultuurTreffer, schrijf je dan vóór 27 september in.

Suzanne Verboeket
Directeur Festival de Betovering & Culturele Spelen
Cultureel ondernemer

Wil je aan de slag met COH, maar weet je niet hoe? CultuurSchakel biedt de hulp van een COH Expert aan. Lees ons eerder verschenen blog over een COH Expert in de klas