1. Informatie
Lees ter voorbereiding van de COH-lessen onderstaande informatie over de invulling en het doel van het project en manieren om het project te promoten. Ook zijn hieronder de algemene benodigdheden en de begrippenlijst opgenomen.
Wat doen de leerlingen in dit project?
Met het project Proef de stad gaan de leerlingen hun omgeving exploreren en worden zich bewust dat ze hun omgeving kunnen ervaren vanuit verschillende perspectieven. Het project start voor alle leerjaren met het verzamelen van stadse materialen. Deze materialen worden op verschillende manieren ingezet in het project. Het uitgangspunt in dit project voor de groepen 5 en 6 is het zintuig proeven dat wordt gekoppeld aan het begrip smaak. De leerlingen onderzoeken het begrip smaak in bredere zin en leren bewust smaaksensaties verwoorden. Ze onderzoeken of je een stad kunt proeven, of er eetbare elementen te vinden zijn en wat je daar mee zou kunnen doen. Wat stadsdieren eten en lekker vinden. Vanuit het creatief proces wordt er gespeeld met de begrippen; stad, proeven, eten en smaak, geïnspireerd op werk van kunstenaars. Er worden hiervoor eetbare en niet eetbare voorwerpen gebruikt, geven nieuwe vormen en functies aan deze materialen en zetten het om in beweging en spel.
Waarom dit project?
De stad waarin de leerlingen van Haagse scholen wonen is een bron van verassende geluiden, smaken, kunst en bewegingen. Door deze bekende omgeving en alles wat daar in te vinden is als uitgangspunt te gebruiken voor spelen en maken, wordt de intrinsieke motivatie en ontwikkeling van creativiteit gestimuleerd.
De stad waarin de leerlingen leven is een belangrijk onderdeel van hun belevingswereld. Naast het feit dat een stad veel en druk kan zijn waar je soms goed moet opletten is er ook veel te zien en te horen dat kan inspireren en zo kinderen leert op een andere manier naar hun omgeving te kijken.
Doelen
In dit project worden bij de Introductie, de Oriëntatie en de Opdrachten steeds twee kennisdoelen en twee vaardigheidsdoelen benoemd. De volgende houdingsdoelen gelden voor het project in het algemeen:
- denkt na over wat goed is voor de stad. Een stads medicijn:
- stelt zich met alle zintuigen open voor het creatief proces binnen een thema of onderwerp dat aansluit bij zijn belevingswereld in binnen- en buitenschoolse activiteiten;
- kan zich bij het experimenteren laten leiden door een manipulerende en onderzoekende houding;
- leert dat zijn eigen werkelijkheid niet altijd hetzelfde is als wat andere mensen zien of vinden;
- is trots op zijn resultaten: zowel oriënterend en onderzoekend als uitvoerend;
- heeft een betrokken houding;
- heeft een nieuwsgierige en onderzoekende houding;
- kijkt met aandacht naar voorbeelden uit de beeldende kunst en werk van medeleerlingen;.
- luistert met aandacht naar ideeën van medeleerlingen;
- neemt actief deel aan de diverse gesprekken gedurende het project;
- kan fantasievol met abstracte onderwerpen omgaan;
- kan zich inleven in iemand (iets) anders.
Promotie
Het project gaat meer leven als er ook buiten de klas aandacht voor is. Denk na over manieren om het project te promoten.
- Stel ouders op de hoogte van het museumbezoek of de komst van de kunstenaar in de klas.
- Maak foto’s of filmpjes van de diverse presentatiemomenten en deel deze via de schoolwebsite, klassenapp of andere kanalen.
Klaar voor de start?
- We gaan ervan uit dat je kennis hebt van de opzet van COH.
- Vraag bij de voorbereiding zo nodig hulp aan je interne cultuurcoördinator of je cultuurcoach (laat je informeren over de scholingsmogelijkheden).
- Bereid het project bij voorkeur samen met je collega’s voor (vergeet de vakleerkrachten niet).
- Een bezoek aan een voorstelling, tentoonstelling of vaste collectie in een Haagse culturele instelling is van grote meerwaarde. Zie CultuurSchakel voor het actuele aanbod.
- Nodig als dat lukt een kunstenaar uit die betrokken wordt bij de uitvoering van het project. Zie CultuurSchakel.
- Bedenk van tevoren bij welke onderdelen je ouders kunt inschakelen.
- Je mag het project ‘op maat maken’, mits je de fasen van het creatieve proces blijft doorlopen.
- Trek voor het hele project zes tot acht lesmomenten van 45 minuten uit.
Algemene benodigdheden
Maak gedurende het hele project gebruik van de volgende ruimtes en materialen:
- klaslokaal of speellokaal
- muziekinstallatie
- digibord
- digitaal foto- en filmtoestel
- (kleuren)printer
- computer
Begrippenlijst Nederlandse taal
Vaktaal
|
Algemene woorden
|
Werkwoorden
|
de anatomie de klankcompositie de vervreemding in de kunst de collage het pictogram de dialoog de rolverdeling de stop motion de compositie de dirigent de inspiratie de dialoog de vormgeving de collage de papier maché de scene de dialoog de kleioven |
de quinoa de smaakervaring realistisch onrealistisch de smaakbeleving visueel het zintuig de gelatine de Agar agar het vormpje de mindmap de jury urban farming aantrekkelijk (visueel) de combinatietang |
experimenteren componeren vervreemden associëren voelen horen proeven zien ruiken beschouwen bekijken |