Wil jouw school meer doen aan cultuur?

Dan ben je hier aan het juiste adres. Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgt namelijk voor een extra impuls van cultuur op Haagse basisscholen. Dat doen wij door advies, cultuuraanbod, lesmateriaal, scholing en financiële regelingen te bieden. De cultuurcoach in jouw wijk kan je in alles adviseren en begeleiden.

Bekijk in deze infographics waar COH voor staat en hoe COH is opgebouwd.

Zo helpen wij cultuuronderwijs duurzaam te verankeren in het schoolplan. Ons doel is planmatig de creatieve ontwikkeling en talenten van de leerlingen aan te wakkeren en verder te stimuleren. Niet als een leuk extraatje, maar als een essentieel onderdeel van wat je alle kinderen aan bagage wilt meegeven tijdens het opgroeien.

Wat kunnen wij voor jouw school betekenen?

Online lesmateriaal
Om te beginnen heeft COH speciaal voor alle Haagse basisscholen een Haagse Ladekast ontwikkeld, boordevol cultuurprojecten. Dit zijn cultuurlessen uit alle kunstdisciplines, voor alle groepen, en alles is direct online en kosteloos beschikbaar. Met dit waanzinnige lesmateriaal kun je structureel werken in de vorm van leerlijnen, maar ook projectmatig of incidenteel. De leerkracht kan zonder cultuurachtergrond deze lessen zelf geven, maar voor extra begeleiding is ook gezorgd.   

Scholing & Begeleiding

  • Voor je aan de slag gaat met het lesmateriaal van COH bieden we het hele team ter kennismaking een startbijeenkomst. Aansluitend kun je kiezen uit diverse workshops, zoals het filosofisch gesprek met kinderen en het creatief proces
  • Als extra begeleiding kun je werken met kunstvakdocenten, die samen met de leerkracht voor de klas staan om de deskundigheid van de leerkracht te bevorderen op het gebied van cultuuronderwijs. Dat kan in een kort of langer traject met een COH Expert. Alles is maatwerk en gebaseerd op inhoudelijke en vakdidactische ondersteuning bij het werken met ons lesmateriaal. Deze kunstvakdocenten zijn ervaren professionals, die goed bekend zijn met de praktijk van het primair onderwijs.

Cultuuraanbod
Ons totale cultuuraanbod is op elkaar afgestemd. Zo kun je een cultuurbezoek combineren met ons online lesmateriaal plus een Kunstenaar in de klas op bezoek krijgen. 

  • Als school maak je vast al gebruik van het cultuuraanbod uit Vonk, dus brengen de leerlingen een bezoek aan een museum of theater. Wist je trouwens dat je culturele instellingen ook op school kunt uitnodigen?
  • En vraag eens een Kunstenaar in de klas te komen om de leerlingen te laten zien en horen wat hij/zij eigenlijk doet en waarom.
  • Daarnaast kun je voor een interactieve workshop, rondleiding of andere korte activiteit kiezen uit de Doe-activiteiten

Waarom COH?

Op deze manier werkt COH mee aan het duurzaam verankeren van cultuuronderwijs in het schoolplan. Ons doel is planmatig de creatieve ontwikkeling en talenten van de leerlingen aan te wakkeren en verder te stimuleren. Niet als een leuk extraatje, maar als een essentieel onderdeel van wat je alle kinderen aan bagage wilt meegeven tijdens het opgroeien. Alle kinderen in den Haag kunnen met COH ervaren hoe het is om zelf kunst te maken en te beleven. Niemand wordt buitengesloten, want door kunst leren kinderen zichzelf en anderen beter begrijpen. Ze verbinden zich met elkaar, leren omgaan met diversiteit en samen verwonderen ze zich. Zo ontwikkelen Haagse kinderen hun talenten en worden zij eigenaar van hun eigen ontwikkeling, binnen de school maar ook daarbuiten.

Mede mogelijk door

COH maakt deel uit van de landelijke subsidie voor Cultuureducatie met Kwaliteit van het Fonds voor Cultuurparticipatie met matching van gemeente Den Haag. Zo kunnen wij cultuuronderwijs zo toegankelijk en duurzaam mogelijk maken. Dit doen wij door continue samen te werken met Haagse basisscholen en culturele partners.