1. Informatie
Lees ter voorbereiding van de COH-lessen onderstaande informatie over de invulling en het doel van het project en manieren om het project te promoten. Ook zijn hieronder de algemene benodigdheden en de begrippenlijst opgenomen.
Wat doen de leerlingen in dit project?
In dit project Spin in ’t web gaan de leerlingen op onderzoek naar de mogelijkheden van internet. Dit doen zij door spellen te spelen waarbij het leggen van contact het maken van verbindingen de basis vormt. Een spinnenpop gemaakt van snoeren en kabels wordt het personage in de klas die spelenderwijs de verschillende activiteiten aan elkaar verbind door gesprekken in de kring. De verschillende mogelijkheden van internet worden verder onderzocht door Google Streetview en kunstwerken gemaakt van kabels en snoeren te bekijken, skype uit te proberen, digitale spelletjes te spelen, digitaal tekeningen te maken en elkaar berichten te versturen.
Waarom dit project?
Voor kinderen van deze leeftijd in onze huidige maatschappij speelt internet een grote rol. Overal om zich heen zien en ervaren zij toepassingen van het internet. Maar hoe werkt het? En wat kan je er eigenlijk mee? Opdoen van kennis en ervaring van het internet op jonge leeftijd is een belangrijk zodat de leerlingen van het begin af aan leren hoe zij het beste kunnen omgaan met internet en de mogelijkheden die het schept.
Doelen
In dit project worden bij de Introductie, de Oriëntatie en de Opdrachten steeds twee kennisdoelen en twee vaardigheidsdoelen benoemd. De volgende houdingsdoelen gelden voor het project in het algemeen:
- De leerling heeft een nieuwsgiereige houding en is pro-actief
- De leerling kan postief kritisch reflecteren op eigen werk en dat van anderen
Promotie
Het project gaat meer leven als er ook buiten de klas aandacht voor is. Denk na over manieren om het project te promoten.
- Stel ouders op de hoogte van het museumbezoek of de komst van de kunstenaar in de klas.
- Maak flyers voor de eindpresentatie en verspreid deze in de buurt.
- Maak foto’s of filmpjes van de diverse presentatiemomenten en deel deze via de schoolwebsite, klassenapp of andere kanalen.
- Zorg dat de redactie van de wijkkrant tijdens de presentatie aanwezig is om een stukje te schrijven.
Klaar voor de start?
- We gaan ervan uit dat je kennis hebt van de opzet van COH.
- Vraag bij de voorbereiding zo nodig hulp aan je interne cultuurcoördinator of je cultuurcoach (laat je informeren over de scholingsmogelijkheden).
- Bereid het project bij voorkeur samen met je collega’s voor (vergeet de vakleerkrachten niet).
- Een bezoek aan een voorstelling, tentoonstelling of vaste collectie in een Haagse culturele instelling is van grote meerwaarde. Zie CultuurSchakel voor het actuele aanbod.
- Nodig als dat lukt een kunstenaar uit die betrokken wordt bij de uitvoering van het project. Zie CultuurSchakel.
- Bedenk van tevoren bij welke onderdelen je ouders kunt inschakelen.
- Je mag het project ‘op maat maken’, mits je de fasen van het creatieve proces blijft doorlopen.
- Trek voor het hele project zes tot acht lesmomenten van 45 minuten uit.
Algemene benodigdheden
Maak gedurende het hele project gebruik van de volgende ruimtes en materialen:
- klaslokaal of speellokaal
- muziekinstallatie en/of digibord
- digitaal foto- en filmtoestel
- (kleuren)printer
- een verzameling snoeren en kabels van verschillende maten, soorten, toepassingen en kleuren om dingen mee te maken.
- postervellen en stiften voor de leerkracht om aantekeningen op te maken tijdens gesprekken in de klas
Begrippenlijst Nederlandse taal
Vaktaal
|
Algemene woorden
|
Werkwoorden
|
het signaal Google Maps Google Streetview Google Earth de smartphone de verbinding het netwerk de meterkast Skype de satelliet de kabel de beeldtelefoon het snoer de stekker het signaal social media het digiboard de tablet de mobiele telefoon het scherm het internet |
de functie de verbinding de vorm (cirkel, vierkant, rechthoek, driehoek) het web de (reis)ervaring de bestemming het apparaat |
verbinden inzoomen communiceren doorgeven delen |