Project: Ik en de (boze) buitenwereld

Literatuur

Identiteit, Groep 7-8

Nog even en deze leeftijdsgroep stapt uit de veilige wereld van de basisschool, de grote wereld in. De leerlingen zullen hun eigen identiteit uitbouwen en zich verhouden tot anderen. Waarin verschil jij van de ander en waarin wil jij verschillen van anderen? En welke gevolgen heeft dit voor de wereld en hoe de wereld tegen jou aankijkt? De leerlingen maken eerst kennis met het hoofdthema ´Identiteit´ via een gedicht van Annie M.G. Schmidt. In alle drie de opdrachten is het dagboek van Anne Frank verwerkt.
In de eerste opdracht ´Anne Frank´ wordt het dagboek geïntroduceerd aan de hand van de stripversie van Het Achterhuis.
In de opdracht ´Jij bent jij en ik ben ik´ onderzoeken de leerlingen hun eigen eigenschappen en overdenken zij hoe ze zich willen ontwikkelen: wil je op iemand lijken of ben je juist op zoek naar het tegenovergestelde?
In de derde opdracht ´Op weg´ kijken de leerlingen terug en vooruit op de weg naar volwassenheid. Dat doen ze aan de hand van Het Achterhuis en het boek Naar het noorden van Koos Meinderts.

Alle Haagse basisscholen komen in aanmerking voor een gratis bronnenpakket bij deze projecten. Neem contact op met de cultuurcoach van je school om hierover afspraken te maken.