Marijn Cornelis: “Cultuur moet je meemaken!”

“Natuurlijk kan ik uitleggen waarom kunst en cultuur zo belangrijk zijn. Maar als je het ervaart, ziet, meemaakt, dán pas gaat je hart open en gebeurt er echt iets.” Marijn Cornelis is sinds mei 2014 directeur-bestuurder van CultuurSchakel. Iedere dag doet ze haar werk met hoofd en hart.

Een magisch gevoel

Marijn heeft twee studies afgerond: het conservatorium in Rotterdam (piano) en Cultuureducatie aan de Universiteit Utrecht. “Ook toen was het al een kwestie van hoofd en hart,” vertelt ze. “Met mijn hoofd wilde ik snappen: hoe zit het beleid over cultuur en educatie in elkaar? Welke theorie zit erachter? Wat is de geschiedenis ervan? Ratio en theorie zijn belangrijk. Maar nog steeds vind ik het onbegrijpelijk dat je zes jaar lang kunstgeschiedenis kunt studeren zonder ooit een penseel aan te raken. Dat magische gevoel als je zelf creëert, dat kun je niet uitleggen. Dat moet je meemaken.”

CultuurSchakel als verbinder en ondersteuner

Marijn speelt nog heel vaak piano en geniet van allerlei soorten kunst. “Ik begrijp de wereld van de kunsten goed vanuit eigen ervaring. Ik weet hoe het voelt om op een podium te staan. Hoe het is om urenlang te oefenen. Kunstenaars zijn vaak ongelooflijk gedreven mensen die helemaal opgaan in hun passie. CultuurSchakel is een verbinder tussen cultuuraanbieders en -afnemers. We ondersteunen organisaties op het gebied van amateurkunst en cultuuronderwijs met kennis en met ons netwerk. Het doel is dat iedereen in Den Haag zelf kunst en cultuur kan maken of ervan kan genieten.”

Kunst en cultuur raakt je

“Bij mijn werk komt natuurlijk een groot stuk ratio kijken. Mij wordt vaak gevraagd uit te leggen waarom kunst zo belangrijk is. Dat kan ik, en dat is belangrijk. En toch: iedere keer als ik samen met anderen naar kunst kijk, zie ik: daar gebeurt het écht. Het is net als met verliefd zijn. Je kunt het moeilijk precies in woorden uitleggen. Maar als het je overkomt, dan doet het iets met je. Het raakt je. Natuurlijk, je kúnt je leven leiden zonder, maar dan wordt het plat, saai en grijs. Kunst en cultuur voegen iets bijzonder waardevols toe. Ik wens het iedereen toe om dat te mogen ervaren.”