Cultuuronderwijs binnen het Nationaal Programma Onderwijs

Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) richt zich op herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Op de menukaart van het NPO staat dat kunst- en cultuuronderwijs een positief effect heeft op de brede sociaal-emotionele en de fysieke ontwikkeling (motoriek) van leerlingen. Daarnaast hebben de kunstvakken zeker ook effect op hun welbevinden. Maar hoe pak je dat zo snel aan? CultuurSchakel adviseert en begeleidt hierin. We zetten graag de verschillende mogelijkheden op een rij hoe je NPO-middelen inzet voor jullie cultuuronderwijs.

De gemeente Den Haag stelt extra subsidie voor cultuuronderwijs beschikbaar vanuit de NPO-gelden.

  • Per leerling is er in 2022, 2023 en 2024 €5,- per kalenderjaar beschikbaar. Dit extra bedrag moet worden uitgegeven in het kalenderjaar waarin het is ontvangen.
  • Alle schoolbesturen die de €10,50 via het Onderwijsloket hebben aangevraagd, hebben de extra €5,- automatisch ontvangen.
  • Dit geld is bestemd voor lessen, workshops en voor schoolbezoeken van een kunstenaar (zie ‘Doe-activiteiten’ en ‘Kunstenaar in de Klas’ in Vonk) - zie uitleg hieronder.
  • De €9,75 die scholen jaarlijks ontvangen is bestemd voor museumbezoek en voorstellingen uit Vonk.
  • Voor het speciaal onderwijs gelden andere voorwaarden. Neem voor vragen contact op met cultuurcoaches Eric Schulp of Herma Roos.

Kunstenaar in de klas

Via CultuurSchakel kun je diverse kunstenaars boeken die jullie school bezoeken en de leerlingen meenemen in hun wereld van nieuwsgierigheid, creativiteit en verwondering.

Doe-activiteiten

Via een culturele instelling kun je een actieve of interactieve workshop, rondleiding of andere korte activiteit boeken, die aansluit bij de projecten uit de COH Haagse Ladekast. Doe-activiteiten duren niet langer dan twee lesuren en vinden plaats op school, in de stad, of bij een culturele instelling.

COH Experts

Je kunt bij ons een COH Expert boeken, een vakdocent die samen met de leerkracht voor de klas staat en werkt met de COH Haagse Ladekast: lessen waarbij samenwerken, creativiteit en talentontwikkeling gestimuleerd worden.

Veelgestelde vragen over NPO

Op de website van het NPO vind je een overzicht met antwoorden op vragen over onder andere het steunprogramma, vergoeding en de schoolscan. Vind jouw antwoord hier.

Meer informatie

Heb je behoefte aan (kosteloos) advies en ondersteuning op maat bij het opzetten van cultuuronderwijs bij jou op school met NPO-middelen? Neem dan contact op met jouw cultuurcoach van CultuurSchakel of stuur een mail