Cultuuronderwijs binnen het Nationaal Programma Onderwijs (NPO)

Het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) richt zich op herstel en ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona. Op de menukaart van het NPO staat dat kunst- en cultuuronderwijs een positief effect heeft op de brede sociaal-emotionele en de fysieke ontwikkeling (motoriek) van leerlingen. Daarnaast hebben de kunstvakken zeker ook effect op hun welbevinden. Maar hoe pak je dat zo snel aan? CultuurSchakel adviseert en begeleidt hierin. We zetten graag verschillende mogelijkheden op een rij hoe je NPO-middelen inzet voor jullie cultuuronderwijs.

Samenwerking met een culturele instelling

In Den Haag zijn heel veel verschillende culturele instellingen die werken met kunstvakdocenten of kunstenaarsdocenten. Deze kunnen voor een langere periode aan je school verbonden zijn of bieden projecten en lessenseries. Elke instelling heeft specifieke kennis en ervaring, over bijvoorbeeld sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfvertrouwen van de leerlingen, ouderparticipatie, taalontwikkeling, en/of speciaal onderwijs. Onze cultuurcoaches kunnen je adviseren in de keuze voor een culturele instelling die bij jullie past. Boek extra voorstellingen of museumbezoek

Het bezoek van leerlingen aan een voorstelling of een museum draagt bij aan hun welbevinden. Het vergroot hun wereld, hun verbeeldingskracht en is een verrijking van de lesstof. Maak je keuze uit het Haagse culturele aanbod in onze brochure Vonk.

Kunstenaar in de klas

Via CultuurSchakel kun je diverse kunstenaars boeken die jullie school bezoeken en de leerlingen meenemen in hun wereld van nieuwsgierigheid, creativiteit en verwondering.

COH Experts

Je kunt bij ons een COH Expert boeken, een vakdocent die samen met de leerkracht voor de klas staat en werkt met de COH Haagse Ladekast: lessen waarbij samenwerken, creativiteit en talentontwikkeling gestimuleerd worden.

De cultuurcoaches van Cultuurschakel

Heb je behoefte aan (kosteloos) advies en ondersteuning op maat bij het opzetten van cultuuronderwijs bij jou op school met NPO-middelen? Neem dan contact op met jouw cultuurcoach van CultuurSchakel.

Onze cultuurcoaches:

  • ondersteunen je bij het maken van doordachte keuzes die aansluiten bij jullie schoolplan en bijdragen aan de kwaliteit van het cultuuronderwijs.
  • verbinden zich voor langere tijd aan jullie school, ook als het NPO is afgelopen.
  • kennen het hele Haage culturele veld en adviseren je graag welke culturele instellingen het beste aansluiten bij jullie vraag en bij jullie leerlingen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie en vragen contact op met jouw cultuurcoach of stuur een mail

Voorbeelden uit de praktijk

  • Een school nodigt docenten van een hiphop centrum uit als bijdrage aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Hiphop gaat over respect en tolerantie, over gelijkwaardigheid en luisteren naar elkaar.
  • Een school versterkt taalonderwijs door het te verbinden met cultuuronderwijs. De leerkrachten werken samen met een COH Expert met het lesmateriaal ‘jeugdliteratuur’ uit de Haagse Ladekast. Een culturele instelling verrijkt dit aanbod met lessen creatief schrijven en spoken word.

Op 6 oktober organiseerde CultuurSchakel een online bijeenkomst over cultuuronderwijs binnen het NPO. Lees het verslag van de bijeenkomst, waar je ook de link naar de handreiking van SLO/LKCA vindt.