Leerlingparticipatie

Laat leerlingen meedenken en meebeslissen over je kunst en cultuuronderwijs op school! CultuurSchakel biedt kosteloos begeleiding in eenmalige workshops of trajecten op maat. Geschikt voor alle scholen voor primair onderwijs in Den Haag die leerlingen meer inspraak willen geven.

 Inaya (10 jaar):
“Met kunst kun je je eigen weg volgen. Vrij zijn. Mijn hoofd zit vol fantasie.” 

In haar blog vertelt Inaya over de ervaringen met het project Kunst en Kids.

Leerlingparticipatie in kunst- en cultuuronderwijs

Leerlingparticipatie is de inspraak van leerlingen in het onderwijs. Cultuuronderwijs biedt scholen een uitgelezen mogelijkheid om die inspraak vorm te geven. Door ruimte te krijgen om je eigen mening te geven en te luisteren naar de mening van anderen, krijgen leerlingen meer zelfvertrouwen en voelen zij zich mede-eigenaar van kunst- en cultuuronderwijs. Met hun inbreng versterken de leerlingen het cultuuronderwijs.

Aan de slag met leerlingparticipatie

CultuurSchakel biedt ondersteuning bij leerlingparticipatie binnen kunst- en cultuuronderwijs. Dit kan als 1 losse workshop, een serie van 3 workshops of begeleiding op maat. De school kiest zelf waar de nadruk ligt, bijvoorbeeld op de versterking van het cultuuronderwijs, de verbinding met burgerschapsonderwijs en/of leerlingparticipatie een vaste plek in de school geven.

Leerlingparticipatie kan bijdragen aan:

  • burgerschapsonderwijs;
  • leerlinggestuurd werken;
  • leerlingenraad ondersteunen.

Ineke Verkleij (icc'er, cultuurbegeleider en leerkracht):
“Het is zo bijzonder om te zien wat er speelt in die koppies! Door dit project weet ik nu beter waar de leerlingen tegenaan lopen. Hun antwoorden houden ons volwassenen echt een spiegel voor”. 

Praktische informatie

Ondersteuning door CultuurSchakel voor leerlingen en leerkracht(en) kan in verschillende vormen:

  • Een éénmalige workshop van 1,5 uur;
  • Een traject van 3 workshops van 1,5 uur: inspiratiesessie, droomsessie en creatiesessie inclusief presentatie en evaluatie;
  • Op maat in een andere vorm, bijvoorbeeld als impuls voor een leerlingenraad

Tijdens de workshops en de begeleiding werken de leerlingen en leerkracht(en) onder andere aan de visie op cultuuronderwijs, de invulling van het programma en de samenwerking met de culturele instelling. CultuurSchakel begeleidt de sessies. Aan de workshops en de begeleiding zijn geen kosten verbonden.

Voor wie?

Begeleiding bij leerlingparticipatie binnen kunst en cultuuronderwijs is geschikt voor alle scholen die leerlingen (meer) inspraak willen geven.

Meer weten over leerlingparticipatie?

Neem contact op met cultuurcoach Ingeborg Dennesen via e-mail: ingeborgdennesen@cultuurschakel.nl 

Voorbeelden

Irini (12) en Iqra (11) van de Paul Krugerschool laten in dit filmpje zien wat leerlingparticipatie voor hen in de praktijk betekent. 

Ineke Verkleij - icc'er, cultuurbegeleider en leerkracht op de Paul Krugerschool - laat in dit filmpje zien hoe zij leerlingparticipatie hebben ingezet.