Project: Een andere wereld

Literatuur

Utopie, Groep 7-8

Veel boeken en gedichten gaan over idealen en vaak zijn het idealen die waarschijnlijk nooit werkelijkheid zullen worden. Zo’n gedroomd ideaal noemen we een ´utopie´ en dit is het begrip dat we, voor het eerst in deze leerlijn, expliciet benoemen en bevragen. De leerlingen zullen ontdekken dat het menselijk perspectief cruciaal is binnen de utopie: je hebt mensen (hoofdpersonen in een boek) nodig die het ideaal bedenken en het initiatief nemen. Waar lopen zij tegenaan? Wat herkennen de leerlingen daarvan in het ´echte leven´?

Het project behandelt twee boeken: Naar de rand van de wereld (geschikt voor groep 8) van Dirk Weber en Mijn broer en ik (geschikt voor groep 7) van Abdelkader Benali.
In Naar de rand van de wereld hebben enkele mensen besloten een wereld te creëren zonder kennis en techniek. Is dat een ideale wereld? Enkele kinderen besluiten in elk geval te vluchten.
In Mijn broer en ik blijkt het broertje van Amira een robot te zijn. Het verschil tussen menselijke en kunstmatige intelligentie vervaagt steeds meer in onze samenleving. Is een wereld waarin computers en robots het werk doen en het leven bepalen een ideale wereld?

Alle Haagse basisscholen komen in aanmerking voor een gratis bronnenpakket bij deze projecten. Neem contact op met de cultuurcoach van je school om hierover afspraken te maken.