28 mei 2020

Leth’s Dance!

Lonneke van Leth Dans is hét Haagse dansgezelschap voor de jeugd. Het gezelschap speelt jaarlijks meer dan honderd voorstellingen op basisscholen en middelbare scholen, in theaters en op locatie. Naamgeefster, choreografe en artistiek leider Lonneke van Leth vertelt in dit blog over haar voorstellingen en waarom het een goed idee is om daarbij ook voor een Kunstenaar in de klas te kiezen.

“Na onze voorstelling ‘Een Romeo en Julia’ kwam er na afloop een meisje op me af. In tranen. Diep geraakt door het verhaal waarin twee jonge mensen in een asielzoekerscentrum verliefd worden op elkaar. Zo’n emotionele reactie vind ik te gek. Al kan ik ook enorm genieten van joelende kinderen tijdens onze voorstelling ‘De Grote Olympische Spelshow’. Daarin vormen vier dansers twee teams die strijden om een medaille. Het publiek zit er middenin en juicht mee. Het is fantastisch als het lukt om scholieren op deze manier enthousiast te maken voor moderne dans.”

Fotograaf: Vincent de Kooker

Humor

“We maakten al veel voorstellingen voor jongeren, maar in 2019 zijn we ons helemaal op de jeugd gaan richten. Ook omdat daar in Den Haag veel vraag naar was. Die keuze voelde meteen heel goed en pakt ook goed uit. Werk maken voor kinderen en jongeren ligt me zeer na aan het hart. In mijn voorstellingen zit veel humor, dynamiek en kleur. Extra geschikt voor leerlingen die nog nooit een dansvoorstelling hebben gezien.

Als choreografe houd ik van verhalen vertellen. Daar ligt ook de kracht van onze dansers. In sommige van onze voorstellingen halen we klassieke verhalen naar het heden, zoals in ‘Assepoes’ en ‘Een Romeo en Julia’. Maar we zoeken ook actuele thema’s. Zo gaat ‘Is dit Echt?!’ over wat echt en nep is in de wereld van sociale media. In ‘De Grote Olympische Spelshow’ halen we sport de dansvloer op. Kinderen kennen die wereld en ook dat zorgt voor een leuke eerste kennismaking met dans. Soms gaan ze er zo in op dat ze helemaal niet door hebben dat ze naar moderne dans kijken.”

Abstract

“We werken ook steeds meer met beeld, bijvoorbeeld met filmopnamen van acteurs. Met gesproken woord kunnen we soms net iets meer uitleggen, zodat kinderen beter begrijpen wat ze zien. Het is belangrijk om met een eenvoudige en figuratieve voorstelling te beginnen. Als ze daardoor enthousiast worden kunnen ze later een meer abstracte voorstelling aan. Maar daar moet je ze stap voor stap naartoe begeleiden.

Een Kunstenaar in de Klas is een hele goede voorbereiding of aanvulling op onze voorstellingen. Ik beveel dit scholen van harte aan! Een van onze dansers vertelt dan tijdens een les meer over dans en beweging. Bij de kleintjes komt een ballerina in tutu binnen, bij de oudere kinderen zou dat een heel slecht idee zijn, wil je serieus genomen worden! Aan de hand van een YouTube-filmpje vertellen we meer over het vak van danser. Wat doet een danser de hele dag? Hoe bereidt hij of zij zich voor? Hoe breng je emoties over met dans? Na zo’n les komen ze beslagen ten ijs naar de voorstelling. Ze herkennen de ballerina en snappen iets beter hoe de choreografie tot stand is gekomen. Soms geeft een van onze dansers achteraf les in de klas en beantwoordt vragen. De meest gestelde vraag? Hoe lang hebben jullie hieraan gewerkt?”

Afwachtende tieners

“Spelen voor scholieren vraagt van een danser een andere opstelling. Je moet in het moment spelen, bij je publiek blijven, de aandacht vasthouden, veel mimiek gebruiken en een verhaal overbrengen. Elke leeftijd en elke school is natuurlijk anders, maar stel je de volgende situatie maar eens voor. Jij staat op het podium en voor je zit een zaal vol rusteloze, afwachtende tieners die daar lang niet allemaal uit vrije wil zitten. Soms is dat best confronterend. Maar we blijven positief en het lukt bijna altijd de kinderen te boeien.”

“Jong publiek reageert heel verschillend. Sommigen zijn heel open en primair, anderen juist stil. Wat ik wel heb geleerd: je kunt leerlingen niet in hokjes plaatsen. Je moet nooit van tevoren voor de leerlingen invullen wat ze ergens van zullen vinden. Dat is vaak heel anders dan je denkt. En het is prachtig om te zien dat ze tijdens de dansvoorstelling hun reserves laten varen, enthousiast worden, mee gaan doen of juist stil en vol aandacht zijn. Of denk aan het meisje dat in tranen was. Want onze voorstellingen maken van alles los. Dat is wel duidelijk.”

De coronacrisis schopte helaas het volle seizoen in de war. Misschien worden er nog schoolvoorstellingen ingehaald. En Lonneke van Leth Dans kijkt gelukkig alweer vooruit. In Vonk staat het aanbod voor het nieuwe schooljaar. Bekijk het aanbod. 

Team Cultuuronderwijs op zijn Haags
CultuurSchakel

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Lonneke en wil je een danser als Kunstenaar in de klas uitnodigen? Bekijk dan het aanbod van Lonneke van Leth Dans.