Compositiecursus voor amateurs, studenten en semi-professionals

Met eindpresentatie tijdens de Dag van de Componist in Den Haag

Dankzij de steun van Geld voor je kunst! van CultuurSchakel kon ik, Sara Zamboni, mijn project succesvol realiseren. Ik kon voor de eerste keer een compositiecursus met eindpresentatie in deze vorm bieden voor mensen die wel muzikale waardigheden hebben, maar die een andere studierichting hebben gekozen en/of een ander beroep uitoefenen (dus geen professionele componisten).

Om een hoge kwaliteit van mijn lessen te waarborgen, heb ik samen met een PR-deskundige gewerkt, een fotograaf voor documentatie, muziekruimte gehuurd in het Koorenhuis en apparatuur gekocht om mijn studenten de mogelijkheid te bieden om ook kennis te maken met elektronische klanken.

We hadden 6 weken de tijd om op de compositorische skills samen te werken, stukken te maken en deze te presenteren. Deze timeline is best pittig voor amateurs maar ze hebben goed en heel hard gewerkt. Op de Dag van de Componist op 17 juni konden we een presentatie bij Podium B van de Centrale Bibliotheek gratis aanbieden, om de waarde van nieuwe muziek ook op amateurniveau te laten zien: de passie is niet meetbaar!

“De deelnemers hebben ontzettend goed gereageerd en tussen de lessen door hebben zij ook hun huiswerk gedaan. Dit laat zien dat compositie skills ook voor amateurs toegankelijk zijn, als ze met commitment en creativiteit muziek willen maken en ook zelf spelen!”

Het is altijd lastig om een compositiecursus aan deze doelgroep te bieden omdat er al basis muzikale vaardigheden moeten zijn. Er is een enorm verschil tussen het aantal activiteiten die op muziekgebied aan kinderen worden aangeboden (ook op amateurniveau) in vergelijking met die voor volwassenen, vooral als het gaat om compositie van nieuwe muziek. Dus daar lag voor mij de uitdaging. Maar de deelnemers hebben goed gereageerd en heel respectabele resultaten bereikt.

De programmeur van Podium B heeft positief gereageerd en wil in de toekomst meer ruimte aan deze activiteiten bieden. Dus meerdere amateurs zullen in de toekomst van deze mooie mogelijkheid profiteren! Het komende jaar wil ik zeker doorgaan met een langere cursus.

Omdat de hele cursus en de eindpresentatie tijdens de Dag van de Componist was, kon het publiek meer leren over het maken van nieuwe muziek: ik heb verzorgd dat elk stuk een inleiding van mij had met een vervolginterview met de maker na afloop. We hebben kunnen werken met een synthesizer en live voice, een klein muziektheaterstuk voor piano 4-handen en 2 zangeressen, een tape stuk met zelf opgenomen klanken (gitaar, synthesizer en field recording) en een bijzonder kwartet aan het einde.

New Music NOW was de organisator van het landelijke evenement Dag van de Componist 2023 en zij zijn op de hoogte gebracht van deze activiteiten; ze vinden alle activiteiten met amateurcomponisten een belangrijke contributie.

Links over mijn activiteiten:

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.