Dansworkshop DROM

Een reis van de zigeunerdiaspora met dansen van India tot Spanje

Begin juni 2023 organiseerden we de workshop ‘DROM’, verdeeld over twee weekends. Tijdens de workshop werd gewerkt aan een dansoptreden, geïnspireerd door het Roma-volk en hun verschillende traditionele dansen. Tegelijkertijd leerden we verschillende soorten zigeunerdansen/etnische dansen uit de zigeunerdiaspora. Hiermee wilden we de verschillende culturen en etniciteit respecteren en waarderen.

Na het werken met de choreografieën is een basis ontstaan om een dansshow te creëren.

Er waren zo’n 19 deelnemers uit Den Haag, in de leeftijdsgroep 25-60 jaar. De deelnemers kwamen op verschillende dagen, afhankelijk van hun dansdiscipline, hoewel sommigen aan alle sessies deelnamen.

Om interesse te peilen hebben we contact opgenomen met dansscholen van Ana Baric (Balkan Dans), Lizzy Verloop (Flamenco) en Carmen Sáez (Arabische dans). Andere deelnemers hadden gereageerd op een advertentie op social media.

Aanvankelijk zou de activiteit in een weekend plaatsvinden, uiteindelijk hebben we het in twee weekends gedaan.

Er was veel communicatie tussen de deelnemers en instructrices en we zien opties om in de toekomst meer projecten te doen. Zo wil een groep deelnemers uit Den Haag Cristiane Azem bezoeken op haar dansschool in Madrid.

Vaak waren de studenten erg actief, volgden de choreograaf, vroegen waar nodig extra instructie en plaatsten hun oefeningen om feedback te krijgen.

“Het is ons gelukt om er een hele mooie dans workshop van te maken met een leuke groep.”

Vervolg met de deelnemers
De dansgroep was erg enthousiast en betrokken. Veel deelnemers spraken de wens uit om met Cristiane Azem te blijven werken en zelfs naar haar studio in Spanje te komen.

Met Cristiane mochten we de choreografieën van haar show DROM dansen. Bovendien spraken de deelnemers de wens uit om deze show naar een ander niveau te tillen en in het theater te vertegenwoordigen.

We zijn erg blij dat we een echt amateurdansgemeenschap hebben gecreëerd met een zeer positieve en participatieve energie.

 

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.