Dichter bij de dood

In 2021 organiseerde Stichting Ongehoord opnieuw het evenement Dichter bij de dood op Allerzielen. Dit keer uitgebreid met een poëzieprogramma in september en oktober op begraafplaats Oud Eik en Duinen.

Op een stralende nazomerdag in september stonden vijftien dichters op het buitenpodium voor de oude aula om hun poëzie voor te dragen. Naast een aantal vaste bezoekers waren er ook verschillende bezoekers van de begraafplaats, die stopten om te luisteren naar de dichters. Op 17 oktober grepen verschillende Haagse amateurdichters hun kans op het open podium in de oude aula van de begraafplaats.

Het hoogtepunt vond plaats op 2 november tijdens Allerzielen, met de vijfde editie van Dichter bij de dood op begraafplaats Oud Eik en Duinen. Ondanks een wat regenachtig begin van de avond, waren er maar liefst ruim 130 bezoekers. Onder het licht van fakkels en soms eeuwenoude graven, genoten zij van van dichters en hun poëzie. Elke bezoeker ontving een jubileumbundel. Natuurlijk kregen de dichters ook een aantal exemplaren om hun poëzie te delen onder liefhebbers.

Er was een enorm enthousiasme bij de dichters die, vaak voor de eerste keer, op Allerzielen hun gedichten voordroegen. Ook de reacties van de bezoekers waren hartverwarmend en zonder uitzondering heel positief. 

Levenslicht

In grote keien, kiezel,
langs de laatst begaande paden
loopt zijn toekomst verweduwd

Zij stopt, knielt
verschuift een voet,
veegt bladeren van zijn naam

In haar groeit hun verlangen
haar geluk en verdriet
zichtbaar in die verstilde wereld

De zon verwarmt haar kille handen,
licht hem op in een bronzen
schittering, als in een nieuw leven

Ze staat op, streelt zijn naam en
zijn gezicht ziet haar kind
in een nieuwe zomer hetzelfde doen

- Wouter van Heiningen

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.