Lente in Babel

Theatergroep Ad Hoc

Theatergroep Ad Hoc is een eenmalige bundeling van krachten en talenten door 8 acteurs, een regisseur en een producent, om een zelfgeschreven voorstelling te maken. Geschreven en geïnitieerd door Jelle Landa, naar de finish gebracht door zijn zus Ilse Landa als invalproducent.

Lente in Babel

Lente in Babel laat je zien hoe de mens door het leven struikelt. Je maakt kennis met acht personages die elk zo hun wensen en dromen hebben. Maar in de harde werkelijkheid lopen ze voortdurend tegen hun beperkingen en hun onmacht aan. Vallen en opstaan, succes en mislukking liggen vaak dicht bij elkaar. Toch blijven ze hopen, allemaal. De voorstelling is tragisch en komisch. Abstract en herkenbaar. Alledaags en poëtisch.
Lente in Babel is een beetje geïnspireerd op het werk van liedschrijver Maarten van Roozendaal. Je zou het stuk kunnen zien als een eerbetoon aan hem, ook al zitten er geen liedjes in. Wie het werk van Van Roozendaal kent, zal zonder twijfel een en ander herkennen. En ook als je hem niet kent, zal je onvermijdelijk iets herkennen. Want het stuk houdt je een spiegel voor en wie eerlijk is, ziet daarin soms zichzelf.

Totstandkoming

Onze weg naar Babel heeft vele hobbels gekend. De bedoeling was een half jaar, het werden er vier-en-een-half, met tussentijdse wisselingen in de samenstelling van onze groep. De bedoeling was dat deze productie zou worden gerealiseerd door Jelle, maar hij overleed plotseling in 2018. De bedoeling bij de doorstart in 2019 was een première in april 2020, maar daar kwam een wereldwijde pandemie tussen. De bedoeling was uitvoering in het Laaktheater, maar het Laaktheater sloot zijn deuren. De bedoeling was een toneelstuk, het werd uiteindelijk een film.

En eigenlijk… eigenlijk is dit hele verhaal volkomen in de geest van Lente in Babel.

“Wij als theatergroep Ad Hoc hadden wensen en dromen, maar hebben onze weg naar Babel regelmatig struikelend afgelegd. Juist daardoor zijn we extra blij en trots dat we Babel toch bereikt hebben!”

Publieksbereik

Lente in Babel is inmiddels in mei-november 2022 diverse keren aan publiek vertoond, zowel besloten als openbaar. Een besloten première voor vrienden en bekenden tijdens het 50-feestje (tevens fundraiser) van Ilse, een besloten vertoning op het werk van Jelle voor zijn oud-collega’s, een openbare vertoning in de grote zaal van Cheers! te Voorhout en een openbare vertoning in Filmhuis Den Haag. In totaal heeft Babel aan het eind van de rit een publiek van 202 personen bereikt.

Links:

Facebook
IMDb 
AVclub 
CultuurSchakel 

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.