LETTERS

De Grafische Werkplaats organiseerde in de periode maart-september 2022 ‘LETTTERS’, een kunst én een beeldend taalproject waarin het plezier met het werken met letters en taal voorop stond. Leesbare of fantasierijke letters, ontworpen op de computer, gezeefdrukt of gedrukt met houten letters… Het kon allemaal in het project LETTTERS.

Het  project stond in het teken van wat een letter is -het letterbeeld- waarbij analoge en digitale versies geen tegenpolen zijn, maar elkaar juist versterken. De groep professionele makers, een mix van vormgevers en beeldend kunstenaars, werkten aan een onderzoek van letters, terwijl in de Centrale Bibliotheek wijkbewoners met houten letters aan de slag gingen.

Het doel van dit project was mensen een positieve en stimulerende ervaring met letters en taal te geven. Het project bestond uit een onderzoek, een dubbelexpositie en workshops.

“We zijn er in geslaagd om zowel in de werkplaats als in de bibliotheek een mooie, inclusieve tentoonstelling neer te zetten waar we trots op mogen zijn.”

De workshops in de bibliotheek verliepen goed; de gedrukte posters en flyers waren goed zichtbaar en er was nog een extra zomerse mini-expositie in de etalage van de kunstenaarsboekhandel Page Not Found.

Grafische Werkplaats

Onderzoek en expositie

De groep deelnemende kunstenaars, Annesas Appel, Qasim Arif, Eyal Holtzman (Studio Eyal & Myrthe), Saber Javanmard, Saїd Kinos en Dennis Koot, gingen in de werkplaats in de winter aan het werk en dit resulteerde in mooie en vooral diverse resultaten: van posters over Haagse corona-wandelingen (Dennis Koot), fluïde letters (Studio Eyal en Myrthe), uitgesneden letterreeks gebaseerd op moeilijkheden die mensen met dyslexie tegenkomen (Annesas Appel) tot scheldwoorden in het Iraans (Saber Javanmard), meerkleuren zeefdruk (Said Kinos) en een kleurrijke vormgeving (Teuntje Fleur).

De expositie ging 4 maart tijdens HOOGTIJ open. De jonge spoken word artiest Rubaina Bhikhie hield een prachtige openingsperformance onder de noemer ‘Rubaina Bhikhie aka Rubi love, spoken word writing poet with hiphop DNA’. De expositie was tot begin mei in de werkplaats te zien. Vermeldingswaard is dat in het voorjaar twee van de zes deelnemende kunstenaars een internationale prijs ontvingen (TDC Award Typographic Excellence voor Eyal Holzman en Saber Javanmard).

Centrale Bibliotheek

De expositie LETTTERS was de eerste expositie in de vernieuwde expositieruimte van de bibliotheek. Door vertraging kon de expositie pas midden in de zomer staan en deze was tot eind september te bezichtigen. In overleg met de bibliotheek zorgde Carola van der Heijden samen met kunstenaar Paul Combrink voor de intekening en het bureau Letter Z zorgde voor de uitvoering. Terwijl alles nog in de steigers stond, zag de expositie op de vierde verdieping er prachtig uit. De tentoonstelling sloot af met een kleine finissage voor de betrokken kunstenaars. 

Workshops

Rond de expositie waren er in de zomervakantie acht gratis letterworkshops. De resultaten hiervan werden in het hart van de expositie opgehangen. Voor deze toegankelijke workshop schreef kunstenaar/ docent Lula Valletta een les uit, waarbij zij als vertrekpunt dada-gedichten koos, klankgedichten zonder betekenis.

In een mum van tijd zaten alle workshops vol. De deelnemers waren een mix van volwassenen en kinderen en opvallend veel expats. Na de zomer organiseerden we nog een soortgelijke workshop voor een brede groep in de werkplaats.

Door alle perikelen is het niet meer gelukt om voor de zomerstop lettter-workshops voor scholieren te organiseren, maar de les wordt opgenomen in het reguliere educatieaanbod. Momenteel kijken we nog welk druksel uitgekozen wordt om hiervan een ansichtkaart op de riso te drukken. Deze zal nog door de stad worden verspreid.

LETTTERS was een initiatief van de Grafische Werkplaats en is tot stand gekomen in samenwerking met de Centrale Bibliotheek en mede mogelijk gemaakt door subsidie van Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en CultuurSchakel.

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.