Surinaams-Javaanse traditionele dans en gamelanmuziek

Op 3 en 5 maart en 19 en 26 mei 2023  organiseerde Stichting Manggar Megar (SMM) twee Gamelan- en Javaanse dansworkshop series voor publiek, i.s.m. Deby Subiyanti van Stichting Peduli Seni Indonesia.

In de eerste serie leerden 19 dansdeelnemers over de Gambyong Mari Kangen dans en 13 gamelandeelnemers over de Ladrang Mari Kangen.
In de tweede serie waren er 17 gamelandeelnemers en 10 dansdeelnemers die de Gambiranom dans en het lied Lancaran Reno Reno leerden te spelen. De deelnemers van beide series waren divers qua leeftijd en achtergrond.

Op beide workshopdagen oefenden de gamelan- en dansgroepen in aparte ruimtes, waar ze de basis van gamelanspel en dansbewegingen leerden. Aan het einde van beide dagen kwamen beide groepen bij elkaar voor een gezamenlijk optreden.

“Bij elke serie afsluiting waren er altijd ontroerende, mooie interacties waar deelnemers, begeleiders en vrijwilligers blij en trots op konden zijn.”

Javaanse gamelan leren spelen en dansen is niet makkelijk, maar beschouw het als een uitdaging en beoefen het met passie, dan zul je prachtige resultaten behalen.

Deze vormen van Javaanse podiumkunsten introduceren bij het publiek, is één van de missies van SMM en is ook bedoeld om nieuwe leden aan te trekken om deel te nemen aan toekomstige gamelanactiviteiten.

Links voor foto's en video-impressie vind je op de Facebook-pagina van SMM

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.