Tango Impro

Argentijnse tango gaat over leiden en volgen; elke actie vraagt om een reactie. En als je de basisregels kent, kun je elkaar uitdagen door te improviseren. Dit levert bijzondere variaties en mooie momenten op. Dat leerden ook de deelnemers aan de workshops Tango Impro van Stichting Argentijnse Tango Den Haag.

De eerste dag kwamen de basisregels en danspatronen aan bod, om er later weer vanaf te kunnen wijken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een pas opzij leidt en de volger niet meegaat? Stop je? Wacht je tot de ander uiteindelijk doet wat je vraagt? Of kijk je op dat moment wat de andere mogelijkheden zijn? De deelnemers kregen het steeds meer onder knie, zagen meer mogelijkheden en konden beter omgaan met onverwachte passen en bewegingen.

“Het werd steeds gemakkelijker voor de deelnemers om in het moment te zijn, te reageren op het onverwachte en niet op de automatische pilot te dansen. Je bent dan echt in het nu, in het moment. Dat was voor velen een mooie ontdekking”

De tweede dag  werd het improvisatievermogen van de deelnemers pas echt getest. Zo werd de volger gevraagd om iets totaal anders te doen dan de leider aangaf. De leider moest hier dan weer op reageren. Dit verleidde weer tot een andere move of iets geks. Door verder te dansen in het moment ontstaat een nieuwe pas of combinatie en vaak een lach. De deelnemers waren steeds minder bang om fouten te maken, want er zijn geen fouten, slechts variaties.

Fotografie: Jurriaan Brobbel

 

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.