Tango Playground

Stichting Argentijnse Tango organiseerde op 16 en 23 juli de workshops ‘Tango Playground’. Thema van de workshops was een fusion van Argentijnse Tango met andere danssoorten. Bennie Bartels is naast docent Argentijnse Tango ook modern danser en proeft daarnaast ook weleens van andere danssoorten. We zijn gaan onderzoeken wat uit andere dansen gebruikt kan worden in de Argentijnse Tango.

Tango regels

De eerste dag zijn we bezig geweest met de basis van de Argentijnse Tango en wat ‘de regels’ zijn. Waarom zijn deze regels er en moet je je eraan houden of niet? We zijn gestart met de ouderwetse basisstappen van de Argentijnse Tango. Dat zijn 8 passen, waarbij de eerste pas naar achteren is in de dansrichting. Dat kan dus niet altijd. Als je je aan de regels houdt, kun je een botsing veroorzaken. Beter niet doen dus. We zijn aan de slag gegaan met hoe je het wél kunt oplossen. Dat leverde leuke en interessante mogelijkheden op.

We onderzochten hoe dit er in andere dansstijlen aan toe gaat. Er kwamen verschillende stijlen aan bod en dat bood verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld de pas naar voren in plaats van naar achteren. Of even wachten. Zelfs even wachten terwijl de leider de volger een leuke draai liet doen.

De tweede dag zijn we aan de slag gegaan met passen uit andere dansstijlen. Bijvoorbeeld ‘de linkse draai’ uit de foxtrot bleek goed te integreren in de tango. Ook een aantal Lindy Hop-passen sloten leuk aan bij de Argentijnse Tango. Bij de salsa en bachata moesten we even zoeken welke passen goed te integreren waren, maar ook daar bleken mogelijkheden.

"Het was erg leuk om te zien dat mensen vaak een andere dans al aardig beheersen en dan bij de Argentijnse Tango erg onzeker zijn. Dat bleek dus eigenlijk helemaal niet nodig."

Door dit te onderzoeken kwamen we erachter dat veel afhangt van hoe zeker je je voelt. Door bestaande passen uit een andere dans (die je al kent) te integreren, werd het dansen gemakkelijker.

We hebben een combinatie gemaakt van de verschillende passen en zijn daarbinnen aan de slag gegaan met improviseren. Ze hoefden dus niet op een bepaalde volgorde gedanst te worden. Eigenlijk dus ook de essentie van de Argentijnse Tango.

 

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.