Zomeratelier in Laak | Ademruimte: kunst op 1,5 meter

Van 13 tot en met 16 augustus 2020 konden mensen die in Laak wonen of werken, meepraten over het nieuwe kunstproject van Grofwegarchitecten. Met deskundigen uit het veld onderzoeken Damian en Kilian van der Velden in die gesprekken wat ademruimte betekent. De vier thema’s 'Community vorming', 'Kunst', 'Onderwijs' en 'Cultuur' stonden centraal.

Corona geeft impuls aan kunst

De huidige tijd is vervlochten met de ontwikkelingen rond de Coronacrisis en de 1,5-metersamenleving waarin er behoefte is aan enerzijds ruimte en anderzijds verbinding. Hoe geven we ons leven letterlijk vorm wanneer we gedwongen worden afstand van elkaar te houden? De manier van werken en denken van Grofwegarchitecten geeft een creatieve impuls aan het denken over ruimte, eigen ruimte en ademruimte.

Grofwegarchitecten werkt binnen en buiten de muren van het Laaktheater, verkent met de deelnemers via de workshops de omgeving en hoe je de kijk op je omgeving kan veranderen door kunst. Samen werken aan het onderzoek naar adem- en gevoelsruimte vanuit een creatief perspectief? Amateurs en kunstliefhebbers deden mee aan 4 workshops. Hoe ziet 1,5 meter ruimte eruit? Wat is oorzaak en gevolg? Hoe kijken wij naar de ruimte? Hoe ben je onderdeel van alles?

Hier leerde je technieken die bruikbaar zijn in het theater en je leefomgeving. We zijn vier dagen aan het werk gegaan waarin werd gebouwd, vormgegeven ven en ondertussen nagedacht over de wereld waar ademruimte en/of het ademen van ruimte centraal staat.

Op 4 september werd deze reeks inspiratiesessies afgesloten met een samenvatting. We hebben met elkaar ontdekt hoe het is om eigenruimte te ervaren, hoe dit te bereiken is en welke vorm die zou moeten hebben. Dit laten we zien en beleven tijdens de Laak-sessie in Maakhaven.

Grofwegarchitecten op Facebook: “Laaksessies op 4 sep waren wat ons betreft een groot succes. Mooie soundscapes van OHM (Marcel Veenendaal) over de maancyclus en wij Grofweg Maanbad ondersteund door spokenword artiest Jessica Riedewald in het kader van #ademruimte ... een supermoon zeg maar!”

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.