Thriving Women

Het was heel mooi om een aantal weken met, meest vrouwen, dialogen te voeren en te onderzoeken waar je vooroordelen tegenkomt of gediscrimineerd wordt en of deze vooroordelen kloppen of misschien niet voor iedereen waar zijn, terwijl we kunst maken.

De theatrale expositie die op 19 maart plaatsvond in de Grote Kerk in Den Haag tijdens Wereldreis door eigen stad bleek dan ook een groot succes. Ondanks dat we tijdens het maakproces de hinder ondervonden van de Coronapandemie kunnen we spreken van een groot succes.
Wethouder Arjen Kapteijns en Rabin Baldewsingh (Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme) toonden ook interesse in de theatrale expositie.

We hebben gesprekken met mensen gevoerd over vooroordelen en discriminatie. Heb jij er last van? En wat als wij vrouwen op ons best zijn? Welke vooroordelen moeten we dan loslaten? We hebben tijdens de gesprekken foto’s gemaakt en deze op doeken geschilderd. Niet zomaar geschilderd  ̶  we hebben pigmenten gemaakt uit voedsel, verwerkt in verschillende maaltijden van de verschillende culturen. Zoals bessen, bieten, rodekool, kerrie, koffie en cacao. Hierdoor konden we met natuurlijke verf portretten schilderen op doeken en nieuwe verhalen maken. Een deel van de portretten is gemaakt bij de Grafische Werkplaats, een deel bij mensen thuis en een deel samen met een kunstenaar in een atelier.

“Er zijn mooie verbindingen gelegd tussen mensen, en ook met de Vrouwenkunst Academie.”

De docent haalde doeken en verf op om tijdens de lessen in verschillende buurthuizen portretten te schilderen. Deelnemers gingen op tijden dat zij in buurthuizen schilderlessen kregen nu een portret maken als bijdrage aan dit gezamenlijke project.

Tijdens de Wereldreis hingen de doeken aan draden in de Grote Kerk waar wol en andere materialen beschikbaar waren, zodat bezoekers nieuwe theatrale verbanden konden leggen en op deze manier nieuwe inzichten konden creëren. Doeken werden weggehangen en bij andere doeken teruggehangen. Draden werden losgeknipt en opnieuw bevestigd op een andere plaats en nieuwe draden gespannen. Doeken die eenzaam alleen hingen werden verbonden met anderen.

Het was de bedoeling om in het Atrium te exposeren tijdens Internationale Vrouwendag, daar bleek door een misverstand geen ruimte beschikbaar. Wel hebben we tijdens Internationale Vrouwendag een radio-interview gemaakt. Ook heeft Karin Bloemen aandacht aan Thriving Women besteed.

Van het project is een boekje gemaakt. 

Wil jij met jouw project ook in aanmerking komen voor Geld voor je kunst!? Kijk dan wanneer de eerstvolgende pitchdatum is en meld je aan.